Sokat segíthet

Férfibarát edzés- és életmódprogrammal a focidrukkerek elhízottsága ellen

Az ugyanazon profi labdarúgócsapatért rajongó és hasonló egészségi célokat kitűző férfiakkal való közös focizás segíthet a résztvevőknek a fölösleges kilóktól való megszabadulásban.

2014.01.21 11:06MTI
BBC

Ezt ajánlja egy skót tanulmány, amelyet a The Lancet című folyóirat közölt. A tizenkét hetes projekt, amely a helyi futballklubokkal együttműködve kínált kidolgozott fitnesz- és életmódprogramot a résztvevőknek, 374 túlsúlyos focidrukker bevonásával zajlott.

Egy évvel később a részt vevő férfiak fejenként nagyjából öt kilogrammal nyomtak kevesebbet és tartották is a súlyukat, szemben azzal a 374 szintén túlsúlyos futballrajongóval, akik csupán a program várólistájára kerültek fel. A glasgow-i kutatók szerint az eredmények azt bizonyítják, hogy a férfibarát testsúlycsökkentő programok működőképesek.

A vizsgálatba bevont 748 férfi mindegyike kapott táplálkozási tanácsot és testsúlyvezetési tippeket, de csupán a résztvevők fele vehetett részt a rendszeres heti edzéseken a helyi profi futballklubok edzőivel.

"A testsúlyvezetést és a megfelelő étrendre való odafigyelést gyakran tévesen +női dolgoknak+ tekintik, ami azt jelenti, hogy néhány férfi ódzkodik a már létező testsúlyvezetési programoktól" - mondta a Glasgow-i Egyetem munkatársa, Kate Hunt, a tanulmány társszerzője, hozzátéve, hogy megfelelő körülmények között a férfiak is hajlandóak tenni azért, hogy lefogyjanak.

"A résztvevők nagyon élvezték, hogy hozzájuk hasonló férfiakkal lehetnek együtt, akik ugyan úgy rajonganak a fociért és hozzájuk hasonló egészségi célkitűzésekkel érkeztek. Nagyon örültek a lehetőségnek, hogy eltölthettek egy kis időt a klubjukban és a stadion olyan részeit is használhatták, amelyhez rendszerint nincs hozzáférésük" - húzta alá Hunt.

Mint hozzátette, a résztvevők továbbá azt is élvezték, hogy a klubok edzőitől kaptak bátorítást, felvilágosítást és velük együtt edzhettek. Mindez pedig azt jelenti, hogy az a modell, amely a klubokhoz fűződő személyes kapcsolatukat és hűségüket kihasználva igyekszik életmódváltása sarkallni a drukkereket, működőképes lehet a jövőben - adta hírül a BBC News.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.