Tudósok felfedezték

Ekként teszi kövérré az embereket az "elhízás génje"

Tudósok megfejtették, miként teszi kövérré az embereket az elhízásért régóta felelősnek tartott gén megnövekedett éhségérzetet keltve. A felfedezés új utakat nyithat az egyre szélesebb körűvé váló egészségi probléma elleni harcban.

2013.07.16 05:35MTI

A FTO jelű gén, amelyet már régóta az elhízás génjének neveznek, a világ lakosságának egyhatodában van jelen. Hordozóinak 70 százalékkal nagyobb esélye van az elhízásra - mutatták ki korábbi tanulmányok, ám a szakemberek azt eddig nem tudták, miért van ez így.

Brit tudósok vezette kutatócsoport, amely egy sor tesztet végzett ennek kiderítésére, kimutatta, hogy az ezzel e génváltozattal élő embereknek nemcsak magasabb az éhséghormon, a ghrelin szintje a vérben, hanem fokozottan érzékenyek e kémia anyagra az agyukban.

"Ez kettős találat" - hangoztatta Rachel Batterham, a University College London (UCL) kutatója, a Journal of Clinical Investigation című szakfolyóiratban hétfőn megjelent tanulmány vezető szerzője.

A felfedezés emberektől étkezés után vett vérminták elemzésén, az önkéntesek agyának mágneses rezonancia vizsgálatán és a ghrelin hormon termelődésének molekuláris szintű vizsgálatán alapul.

Batterham elmondta, hogy munkájuk új betekintést ad az elhízásba, mint betegségbe, és elvezethet új gyógymódok kidolgozásához.

Korábbi kutatások már kimutatták, hogy a ghrelin hormon jelenlétét csökkenteni lehet magas fehérje tartalmú étrenddel.

Steve Bloom, a UCL kutatója, aki nem vett részt a tanulmányban elmondta, hogy az FTO gén az elhízási járványnak csak egy kis részére ad magyarázatot, a mostani felfedezés fontos lépés előre a különféle tényezők szerepének kiderítésében.

Évente 2,8 millió ember hal meg világszerte a túlsúly és az elhízás miatt, és 2011-ben több mint 40 millió öt év alatti gyermek volt túlsúlyos az Egészségügyi Világszervezet (WHO) adatai szerint.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.