Szünetet kért

Selena Gomez elkapta a rettegett kórt - lemondta a koncertjeit

A fiatal énekesnő lemondta körútjának ázsiai és ausztrál állomásait. Időt kért magának. Mint kiderült, gyógyulását keresi a rettegett immunbetegségből.

2013.12.29 16:11ma.hu

Selena Gomez bejelentette, hogy lemondja koncertkörútjának ázsiai és ausztrál állomásait, mert időre van szüksége, amelyet saját magára szeretne fordítani. A hírek szerint komoly betegség gyötri. Néhány éve diagnosztizálták nála a lupuszt, ám mostanra a kór már komoly tüneteket okoz számára: bőrpír, izzadás, komoly rosszullétek, fejfájás és izületi fájdalmak. Ahhoz, hogy tovább folytassa karrierjét, szüksége van arra, hogy újabb kezeléseket kapjon.

A lupusz gyulladásos betegség, amely során az immunrendszer a test saját szövetei, szervei ellen fordul. Érintheti az ízületeket, a bőrt, a veséket, a vérsejteket, a tüdőt és a szívet. A lupusz tünetei és jelei egyénenként eltérőek lehetnek attól függően, hogy melyik szervet vagy szövetet támadta meg a betegség - írja a webbeteg.hu.

A leggyakoribb tünetek

- kimerültség
- láz
- fogyás vagy elhízás
- ízületi fájdalom, merevség és duzzanat
- az arcon és az orrháton kialakuló vörös, pillangó alakú kiütés
- léziók a bőrön
- szájsebek
- hajhullás
- ujjak és lábujjak elfehéredése vagy elkékülése hidegben vagy stressz hatására (Raynaud szindróma)
- légszomj
- mellkasi fájdalom
- száraz szemek
- szorongás
- depresszió
- memóriazavar

Szüvődmények

A lupusszal diagnosztizált betegek jelentős részénél fordul elő vesekárosodás. Az esetek 80 százalékánál fejfájás, tudati zavarok, depresszió és memóriavesztés is tapasztalható, illetve okozhat vérzékenységet, túlzott véralvadást vagy anémiát.

A lupusz miatt elhunytak 7 százaléka érgyulladás (vasculitis) áldozata. A tüdőben a betegség megnöveli a tüdőgyulladás esélyét, de gyulladást idézhet elő a szívizomban és az artériákban is. A lupuszos betegek 40 százalékánál alakul ki ateroszklerózis (artériák elmeszesedése).

Lupusz esetén a szervezet kevésbé ellenállóbb a fertőzésekkel szemben. Növeli a rák kialakulásának esélyét, csontelhaláshoz vezethet, és terhesség esetén jelentősen megnöveli a vetélés kockázatát.

A lupusz kezelése

Az aszpirinhez hasonló nem szteroid gyulladásgátló gyógyszerek használata mellett a lupusz esetében is hatékonyak a malária kezelésére használt orvosságok. Kortikoszteroidokat, súlyosabb esetben pedig immunszupresszív szereket alkalmazhatnak, de ezeknek hosszú távon komoly mellékhatásai lehetnek. Újabb eljárásokkal kísérleteznek, többek között őssejtek segítségével próbálják újjáépíteni a betegek szervezetének immunrendszerét.

A betegség miatt ajánlott odafigyelni a rendszeres alvásra. Tanácsos kerülni az erős napfényt és a káros szenvedélyeket, illetve törekedni kell a rendszeres testmozgásra, és meg kell próbálni minél egészségesebb étrend szerint táplálkozni.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.