Januári határidő

Fő az egészség! - receptverseny indult

Ismét - immáron másodszor- országos receptversenyt ír ki a Magyar Obezitológiai és Mozgásterápiás Társaság valamint a Kor Kontroll Társaság. A receptverseny a testsúlyukat megőrzőknek, fogyni vágyóknak és diabéteszeseknek szól.

2013.12.25 18:49ma.hu
Forrás: Kor Kontroll

Szomorú tény, hogy a túlsúly - elhízás a hazai felnőtt lakosság 60%-át érinti, a hozzá kapcsolódó rizikófaktorok miatt pedig a 10 legsúlyosabb betegség közé tartozik! Hogy az elhízás mennyi bajt okozhat, azt már lassan minden kisiskolás tudja. Ilyen a cukorbaj, a magas vérnyomás, a szív- és érrendszeri betegségek, de még az ízületi bántalmak is. Ezért testsúlycsökkentő illetve testsúlymegőrző ételek receptjeit keresték már tavaly is, és keresik idén is. melyek segítséget nyújthatnak a testsúly normalizálásához, így a már kialakult betegségek- például a diabétesz - kordában tartásához is.

Bárki pályázhat szakmai megkötés nélkül, hiszen a zsűri az ételeket, és nem a beküldőket pontozza. Így tavaly például nemcsak a laikusok, hanem dietetikusok, orvosok is jelentkeztek, többek között az elhízással foglalkozó Szent Imre Egyetemi Oktató Kórház obezitológiai orvosai és dietetikusai is küldtek be - méghozzá díjazott - fényképekkel dokumentált recepteket.

Jóleső meglepetéssel töltötte el a szervezőket, amikor kiderült, hogy tavalyi első helyezettjük egy igazi food stylist: Hunyaddobrai Csaba, aki hivatásos szakács. Neves budapesti éttermekben és szállodákban főzött olyan hírességeknek, mint Madonna, Michael Jackson, Antonio Banderas, Bill Gates, Helmuth Kohl. A díjazottak között két kettes típusú cukorbeteg is volt. A málnás-kókuszos csoda süti megalkotója Zellei Tünde úgy fogalmazott, hogy nem akart lemondani az édességekről, ezért kezdte el megalkotni saját receptjeit. Hortobágyi Anna imádja a dödöllét, de pontosan tudja, hogy diabéteszesként nem eheti, hiszen valóságos szénhidrátbomba. Ezért kreálta a krumpli gombóc helyett házi túróból készített nudlit, vagyis a spéci dödöllét. A szervezők remélik, idén is egyre többen kapnak kedvet a receptek beküldéséhez. Pályázhat minden nő - és természetesen férfi is -, aki tenni szeretne azért, hogy ne rakódjanak ránk a plusz kilók, és ismer, használ olyan recepteket, amelyek testsúlymegőrzők, vagy ami még jobb, testsúlycsökkentők. Olyan recepteket várnak, melyek szerzői hozzájárulnak az egészséges étrend és életmód kialakításához és a testsúly rendezésével a betegségek megelőzéséhez is! Keresik a legfinomabb és a legegészségesebb ételeket! Minden pályázó minimum 1, maximum 3 recepttel vehet részt a versenyben, valamint automatikusan és térítésmentesen hozzájárul receptjének megjelentetéséhez! A zsűri elnöke: Dr. Bedros J. Róbert professzor, a MOMOT elnöke; társelnök: B. Király Györgyi kommunikációs szakember, a Kor Kontroll Társaság elnöke; a zsűri tagjai: Antal Emese dietetikus, Hunyaddobray Csaba mesterszakács, a tavalyi verseny nyertese, Dr. Kiss Róbert a Magyar Kardiológus Társaság elnöke, Dr. Balogh Sándor, az OALI főigazgatója, Dr. Böszörményi Nagy Klára, a Springmed Kiadó igazgatója, Csiki Sándor gasztroblogger, Dr. Pados Gyula, a MOMOT főtitkára, Dr. Nagy Erzsébet diabetológus főorvos, Dr. Simonyi Gábor a MOMOT titkára .

Az elbírálás szempontjai: •
az egészséges táplálkozás ajánlásainak megfeleljen, mégis vegye figyelembe a hagyományos magyar konyha szokásait, •
növényi eredetű zsiradékot használjon az állati helyett, •
minél kevesebb sót tartalmazzon, •
felesleges kalóriától mentes legyen, •
könnyen és gyorsan elkészíthető legyen, •
ne legyen költséges, •
a receptek hozzávalóit 4 főre kérik megadni, •
a recept után kérik, írja le a sütés-főzés során használt fűszer, összetevő / összetevők/ pozitív hatásait, és egyéb érdekességeket, amelyeket fontosnak tart, az ön által készített ételről! •
továbbá várják az ételről készített fotót is, mivel ennek hiányában érvénytelen a pályázat!

A pályázatokat e-mailben kérik a következő címre: receptverseny@korkontrolltarsasag.hu

Beküldési határidő: 2014. január 25.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.