Nem recept, zenetörténelem!

Előkerült Liszt Ferenc egyik háztartási könyve

Beteljesült a Weimari Liszt Alapítvány várakozása: megtalálták Liszt Ferenc egyik háztartási könyvét, amely új szempontokkal szolgálhat a zenetörténeti kutatásokhoz.

2013.06.29 00:30MTI

A weimari Goethe és Schiller Archívum segítségével és szponzorok támogatásával egy aukción 7500 euróért vásárolták meg a 160 oldalas fűzött könyvecskét - jelentette be pénteken az alapítvány.

A háztartási könyvbe jegyezték fel a zeneszerző bevételeit, rögzítették az utazásokra, az újság vásárlásokra, postai díjakra, színházi és koncertjegyekre kiadott pénzeket.

A most megvásárolt könyv az 1884. július 1. és 1886. áprilisa közötti időszakra, weimari és londoni költésekre vonatkozó adatokat tartalmaz.

A kutatók még nem tudják, ki készítette a feljegyzéseket, amelyeket Liszt vagy a hónap végén, vagy egy-egy hosszabb utazás előtt ellenőrzött. Azt feltételezik azonban, hogy Kreiner Mihály, Liszt magyar inasa vezette a könyvet.

Úgy vélik, a bejegyzések, így a postaköltségek és a vasúti jegyek alapján pontosabban rekonstruálható Liszt levelezése a kiadóival és utazásainak útvonala.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.