Gazdasági növekedés

Orbán: a "magyar recept" más mint a többi

Idén egy, jövőre két százalék körüli gazdasági növekedéssel számol Orbán Viktor miniszterelnök a "magyar recept" alkalmazásával.

2013.10.11 14:00MTI
MTI

A kormányfő a Kereszténydemokrata Internacionálé (CDI) - amelynek egyik alelnöke - pénteki budapesti ülésének szünetében megerősítette: az eurózóna országainak szorosabb gazdaságpolitikai koordinációval, az euróövezeten kívüli tagállamoknak - így Magyarországnak is - pedig egy egyre inkább "a saját útjukat járni képes, rugalmas gazdaságpolitikával" kell válaszolniuk a kontinens előtt álló kihívásokra.

A magyar recept más, mint a többieké - mondta Orbán Viktor, aki a magyar erőforrások között említette az új tehermegosztást, a devizahitel-terhek csökkentését, a monopóliumok korlátozását, az oktatási rendszer átalakítását, a segélyalapú helyett egy munkaalapú gazdaság kiépítését, a keleti kereskedelem fellendítését és az egyoldalú energiafüggőség felszámolását.

Ha Magyarország ezeket a "rejtett tartalékokat" jól használja ki, egy forráshiányos költségvetés mellett is képes lehet gazdasági növekedés elérésére - közölte a sajtótájékoztatón.

Szavai szerint Magyarország egy olyan kísérletet hajt végre, amellyel a modern kor nagyon nehéz kihívásaira a hagyományos, keresztény értékrend alapján próbált választ találni.

"Erről természetesen nagy viták vannak Magyarországon is - itt jól álljuk a sarat -, és persze a keresztényellenes európai erők állandó kereszttüzében is állunk e miatt a kísérletünk miatt" - fogalmazott Orbán Viktor.

A Demokratikus Centrumpártok Internacionáléjának (CDI) - ma is használt korábbi nevén Kereszténydemokrata Internacionálé - budapesti ülésén szó volt például az arab országokban zajló változásokról, a terrorizmusról, az október 3-i lampedusai hajószerencsétlenséggel összefüggésben pedig - amelyben több mint 300 afrikai menekült veszítette életét - az illegális bevándorlásról és az embercsempészetről - ismertette.

Pier Ferdinando Casini, a CDI elnöke a tájékoztatón azt mondta, az internacionálé budapesti ülése a bizalom jelének kifejezése Magyarországnak, ahol "a kormány jó munkába kezdett". Európa helyzetéről szólva felhívta a figyelmet a recesszióból fakadó munkahelymegszűnésekre és életszínvonal-csökkenésre, különösen siralmasnak nevezve a fiatalok munkanélküliségi adatait.

"Azt szeretnénk, hogy Európa (...) más nyelvet beszéljen: ne csak szigorról beszéljen, hanem fejlődésről és növekedésről is" - hangsúlyozta az olasz politikus.

A magyar fővárosban tartott tanácskozás témáiról szólva kifejtette: jóváhagytak egy határozatot a lampedusai hajószerencsétlenséggel kapcsolatban, továbbá nemzetközi vizsgálatot sürgettek a kubai ellenzék kiemelkedő alakja, Oswaldo Payá tavalyi halálos balesete ügyében. (Kubai emigráns körökben az terjedt el, hogy az autóbalesetet szándékosan okozták a hatóságok.) Megvitatták emellett Irán és Szíria helyzetét, valamint az arab tavasz eseményeit, amelyek esetében "a reményeket az aggodalom váltotta fel" - mondta.

A Demokratikus Centrumpártok Internacionáléja a világ keresztény, humanista nézeteket valló politikai pártjait és szervezeteit tömöríti. A Fideszt 2001-ben vették fel tagjai közé, Orbán Viktor azóta a szervezet alelnöke.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.