Veszélyes lehet a levegőn

Halálosabb a légszennyezettség, mint gondoltuk

A tartósan légszennyezett területen tartózkodás növeli a halálozás kockázatát akkor is, ha a szennyezettség mértéke az európai uniós egészségügyi határérték alatt van.

2013.12.09 19:15MTI

Az Utrechti Egyetem professzora, Rob Beelen által vezetett kutatócsoport a légszennyezettségnek való kitettség hosszú távú egészségi hatásait Európára vonatkozóan vizsgáló ESCAPE (European Study of Cohorts for Air Pollution Effects) tanulmányra támaszkodva 13 európai ország és összesen 367 251 ember adatait vette górcső alá.

A mostani eredmények szerint a szálló por köbméterenkénti koncentrációjának minden 5 mikrogrammnyi emelkedésével 7 százalékkal nő a kockázata annak, hogy valaki meghal a légszennyezettség következtében. "Ennyi a különbség egy forgalmas városi utca és egy olyan hely között, amely nincs kitéve a közlekedés hatásainak" - húzta alá közleményében Beelen.

A szállópor-koncentráció tekintetében az európai levegőminőségi norma 25 mikrogramm per köbméter, de a vizsgálat szerint a kockázat mértéke már a 15 mikrogrammos érték alatt is jelentős. "Az eredményeink azt mutatják, hogy a szálló por koncentrációjának további csökkentésével jelentős egészségügyi haszonra tehetünk szert" - mutatott rá a szakember.

A szálló por azoknak a levegőben eloszlott finomszemcsés szilárd vagy folyékony halmazállapotú anyagoknak a gyűjtőneve, amelyek apró méretüknél fogva mélyen behatolnak a tüdőbe. Egyik legfőbb forrásuk a közlekedés, de a gyár- és fűtőtelepek is jelentős hatással vannak az emberek egészségére.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.