Egészséges reggeli, ebéd, vacsora

Hogyan készíthetjük étkeinket, hogy megvalósuljon az egészséges étrend?

Napjainkban már valóban számtalan terméket találunk a boltok polcain, sőt még a piacon is a bőség zavarával küzdünk a zöldség és a gyümölcs kínálatát tekintve. Ha szeretnénk egészséges(ebb)en étkezni, akkor bizony jól körül kell nézni, mielőtt választunk.

2008.07.22 07:21MDOSZ

Nézzünk néhány alapvető tényt, aminek ismeretében könnyebben tudunk dönteni.

Egészséges étrend – „okos” vásárlás

Minden finom étel, ital a jó alapanyagokra épül, ahogy minden más az életben. Ezért fontos, hogy megbízható helyen vásároljunk, majd a következő lépésben győződjünk meg a jó minőségről is: olvassuk át a címkét!

A legfontosabb információkat megtaláljuk:
• az összetevőket csökkenő mennyiségi sorrendben,
• a tápanyagtartalmat 100 g-ra vagy 100 ml-re, illetve egy meghatározott adagra, sőt napjainkban már a viszonyítást is az INBÉ-hez (Irányadó Napi Beviteli Érték), erről bővebben a Tudományos életmódtanácsok című hírlevél II. évfolyam 10. számában olvashat.
• a gyártót – sokszor már ennek ismerete is garanciát jelent
• a fogyaszthatósági időt (gyorsan romló termékeknél), vagy a minőségmegőrzési időt (hosszabban eltartható áruknál),
• az allergiát kiváltó összetevőket (pl. nyomokban mogyorót tartalmaz) vagy éppen a mentességet (pl.: gluténmentes)
• árat, egységárat kg-ra, vagy literre – ez utóbbihoz könnyen tudunk viszonyítani különböző cégek, különféle termékeinek árai között
• …és természetesen a legfontosabbat, a termék nevét.

Nézzünk egy példát, miért is fontos mindez: történetesen, ha reggeli ital felirat van a csomagoláson, akkor ne csodálkozzunk, hogy kibontva és megkóstolva mégsem tejet találunk a dobozban vagy a zacskóban. Hasonló a helyzet a frissföllel, vagy a krémföllel, melyek nem azonosak a tejföllel. A laikusok számára tovább bonyolódik a helyzet a zsírtartalommal, mert mindegyik termékből készül normál („piros”) és csökkentett zsírtartalmú („kék” csomagolású) változat is. Viszont vannak választásunkat megkönnyítő megoldások, azaz a „logók”, például a szívbarát, vagy a kiváló magyar élelmiszer emblémája.

Csomagolás nélkül

Nemcsak a boltok pultjain találunk friss zöldséget, gyümölcsöt, de érdemes ellátogatni a közeli piacra is. Választhatunk hazai és külföldi terméket egyaránt.

Jó alapanyaggal kezdődhet az ételkészítés

Most a nyár közepén a friss gyümölcsök, zöldségek széles választékának köszönhetően a bőség zavarával szembesülünk. A hagyományos, magyaros ételek (lecsó, szilvás gombóc) mellett, friss saláták, turmixok, gyümölcsös édességek számtalan variációját készíthetjük magunk és a családunk számára egyaránt.

Nézzük sorba, mit is tehetünk, hogy egészségünket szolgálják akár a hagyományos, akár a „modern” ételeink.

Ami fontos: a mennyiség és a minőség

Természetesen, ha egy ételről, italról megállapítjuk, hogy minőségileg kifogástalan, az még nem jelenti azt, hogy korlátlanul lehet fogyasztani (például egy friss gyümölcsből, zsírszegény tejből, mézből készített turmix). És fordítva is igaz: kevésbé jó összetételű, ámde finom ételből, italból is fogyaszthatunk kis mennyiségben, nem kell lemondanunk róla örökre. (például egy finomliszttel készített tepertős pogácsa).

Nyáron különösen fontos, hogy a melegben inkább könnyen emészthető és kisebb energiatartalmú ételeket készítsünk. Egyrészt ne terheljük túl szervezetünket nehéz, zsíros, puffasztó fogásokkal. Másrészt nyáron kevesebb az energiaigényünk, mint télen. A kalóriákat nemcsak a mennyiség csökkentésével tudjuk „lefaragni”, hanem sok apró figyelmességgel, változtatással tehetünk azért, hogy étrendünket egészségesebbé tegyük.

[1/2]next
  1. 1. oldal
  2. Lássuk étkezésenként:

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.