Sárkány ellen sárkányfű

Gyógyhatású termékek, ellenőrzött szerek, étrend-kiegészítők - hol az igazság?

Magyarországon naponta átlag 2-3 új étrend-kiegészítő termék jelenik meg a piacon. Gyakran találkozunk reklámmal, hírrel vagy éppen botránnyal az étrend-kiegészítőkkel kapcsolatban.

2008.03.04 21:25ma.hu

Természetes készítményekkel bombáznak minket, majd titokzatos összetevőkkel csábítanak, gyógynövényes szerekkel, multivitaminokkal igyekeznek minket az egészséges életmód felé terelni. Az étrend-kiegészítők olyan élelmiszerek, amelyek koncentrált formában tartalmaznak tápanyagokat és egyéb táplálkozási, vagy élettani szempontból fontos anyagokat a célból, hogy lehetőséget adjanak a normál étrend említett anyagokkal történő kiegészítésére.  A sportolók számára nem csak a teljesítmény, hanem a megnövekedett tápanyag-igény pótlása is biztosított lehet étrend-kiegészítők fogyasztásával. 

A Magyar Dietetikusok Országos Szövetsége (MDOSZ) és a Smed-erg Kereskedelmi és Szolgáltató Bt. közösen rendez konferenciát Bükfürdőn március 6-8. között az étrend-kiegészítők, gyógyhatású termékek, különleges táplálkozási célú élelmiszerek, gyógynövények és gyógyteák témakörében. A rendezvény érdekessége, hogy talán először képviselteti magát az érintettek teljes spektruma a termelőtől a gyártón, forgalmazón, engedélyeztetőn keresztül az orvoson át a fogyasztóig.

A háromnapos, „Étrend-kiegészítők, gyógyhatású termékek, különleges táplálkozási célú élelmiszerek és gyógynövények az egészséges táplálkozás és életmód tükrében” címet kapó konferencia a Magyar Dietetikusok Országos Szövetségének III. Szakmai Napjával együtt kerül megrendezésre. 

A mostani konferencia egyedülálló, hiszen az érdekelt felek: a termelők, gyártók, forgalmazók, kapcsolódó cégek, orvosok, gyógyszerészek, dietetikusok, gyógyszertári szakasszisztensek, élelmezésvezetők mind képviseltetik magukat a három nap alatt. A rendezvény rendezői között ott van a Magyarországi Étrend-kiegészítő Gyártók és Forgalmazók Szövetsége, a Magyar Dietetikusok Országos Szövetsége (MDOSZ), az Országos Élelmiszer-biztonsági és Táplálkozástudományi Intézet (OÉTI), a Gyógyhatású Termékek Előállítóinak és Forgalmazóinak Egyesülete, a Magyar Élelmiszer-biztonsági Hivatal és az ÁNTSZ Nyugat-dunántúli Regionális Intézete is. 

A konferencia érdekessége még, hogy az OÉTI, az ÁNTSZ és a Gazdasági Hivatal előadóin kívül megszólalnak a témát más aspektusból vizsgáló szakemberek is, többek között az Egészségügyi Engedélyezési és Közigazgatási Hivatal Kábítószer Igazgatóságának vezetője, egy PR cég kommunikációs igazgatója és a Magyar Olimpiai Bizottság főtanácsosa. A konferencia fővédnöke Horváth Ágnes egészségügyi miniszter.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.