18 órán át 40 orvos dolgozott a csöppségeken

Sikerült szétválasztani a gerincüknél összenőtt sziámi ikreket

Az egész világon mindössze negyedik alkalommal hajtottak végre olyan szétválasztó műtétet, amelynél az ikrek a gerincüknél voltak összenőve, de most már bizton kijelenthető, hogy minden jól alakult.

2013.09.05 14:38ma.hu

Sikeres volt az egyéves Hussaina és Hassana Badaru szétválasztása, az orvosok sajtótájékoztatón mutatták be a műtét után már csaknem teljesen felépült ikreket, így mostanra bizton kijelenthető, hogy túljutottak a nehezén és remekül érzik magukat a saját bőrükben. A nigériai kislányok a gerincük alsó részénél voltak összenőve, és mivel nemcsak a csigolyák, hanem a gerincvelő is közös volt, több fontos szervhez hasonlóan, a műtét különösen bonyolultnak és veszélyesnek ígérkezett. Az ikrek szétválasztásában a legnagyobb kihívást az jelentette, hogy megoszlott a tápcsatornájuk, az urogenitális rendszerük és az idegrendszerük is bonyolult összefonódásokat mutatott.

Az ikrek születése után a szülők felkerestek egy nigériai speciális kórházat, hogy érdeklődjenek a szétválasztás esélyeiről, ám a diagnózis lesújtotta őket: az orvosok azt mondták, a műtét annyira összetett, hogy semmi esély mindkét babát megmenteni, az egyiket mindenképp fel kellene áldozni, hogy a másiknak esélye legyen az életben maradásra. A szülők azonban nem akartak belenyugodni az eredménybe, ezért kétségbeesetten próbáltak más orvosokat is felkeresni, míg végül Új-Delhiben találtak olyan sebészcsapatot, amelynek vezetője úgy látta, a korábbiaknál jóval több remény van mindkét kislány megmentésére.

A műtétre idén augusztus 12-én került sor, legalábbis a nehezebb és fontosabb részére: ekkor történt meg a tényleges szétválasztás, bár egy május 25-i operáció során már előkészítették a gyermekek későbbi szövetszaporítását, hogy műtét után a plasztikai lépéseket is el tudják végezni. A feladat nehézségei miatt nemcsak aprólékos, minden eshetőséget számba vevő tervezésre volt szükség, de az orvosok az operáció előtt lepróbálták a beavatkozást olyan bábukon is, amelyeket a két lány adottságai alapján készítettek el.

A precíz tervezés és az összehangolt csapatmunka meghozta az eredményét, az operáció után 3 és fél héttel a lányokon már nem is látszik, hogy mekkora csodának voltak a részesei és milyen veszélynek voltak kitéve. Három hét múlva még egy kisebb korrekció vár az ikrekre, de utána csak néhány apró heg fogja emlékeztetni őket arra, hogy valaha nemcsak lélekben, de testben is egyek voltak.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.