Antitrafikmutyi

A dohányzásról leszokóknál látványosan csökken az infarktusveszély

Még 70 fölött is érdemes abbahagyni a dohányzást, mert négy évvel növeli meg a várható élettartamot, a szívinfarktus kockázata pedig a visszaáll a normálisra.

2013.09.05 13:31MTI

A brit köztisztviselők egészségi állapotát felmérő, hosszú távú vizsgálat, az úgynevezett Whitehall Study adatai alapján szakemberek kimutatták, hogy 50 százalékkal magasabb volt a többféle szív- és érrendszeri megbetegedés okozta elhalálozás kockázata a 66-97 éves dohányos és volt dohányos férfiak körében, mint a sosem cigarettázók esetében.

Ám azok esetében, akik leszoktak a dohányzásról, csak 15 százalékkal emelkedett a kockázat a füstmentesen élőkhöz képest. Azok esetében, akik már több mint 25 évvel korábban felhagytak a dohányzással, az említett betegségek kockázata nem emelkedett a nem dohányzókéhoz képest.

A volt dohányosok magasabb halandósága a rák és a tüdőbetegségek számlájára írható. Az adatokat életévekre átszámítva a hetvenes éveikben járó dohányosok átlagosan négy évet veszítenek, ha nem teszik le a cigarettát - mutatta ki a kutatás.

Meglepő eredményre jutott egy másik tanulmány, amely kilenc ország több mint 13 ezer páciensénél vizsgálta két éven át, mennyire esik vissza a szívinfarktus kockázata azoknál, akik leszoknak a dohányzásról. A volt dohányosoknál akkor is csökken a rizikó, ha a szívkoszorúerek füst okozta károsodásai nem szűntek meg. A dohányzók esetében azonban kétszer akkora az infarktuskockázat, mint a nem dohányzóknál.

"Most azt kell megvizsgálnunk, hogy a dohányzást abbahagyók ereinek károsodása hosszabb távon okoz-e problémákat. Azt is tisztázni kell, mekkora szerepet játszik az elszívott cigaretták száma, és a leszokás után mennyi idő alatt áll vissza a kockázat a normális mértékre" - magyarázta James Min, a New York-i Presbiteriánus Kórház és Weill Cornell Orvosi Egyetem kutatója, a tanulmány szerzője.

A tanulmányokról az Európai Kardiológiai Társaság (ESC) szerdán véget ért amszterdami kongresszusán számoltak be a kutatók.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.