Spider on speed

Mitől olyan gyors a vadászpók?

A trópusi vadászpók villámgyorsan ugrik áldozatára, másodpercenként 70 centimétert tesz meg. A Jénai Egyetemen végzett kutatás feltárta, hogyan képes erre.

2013.08.22 17:42MTI

Ha egy 180 centiméter magas ember a vadászpók sebességével futna, másodpercenként 36 métert kellene megtennie - közölte kedden a Tom Weihmann, a Jénai Egyetem biológusa, a PLoS ONE című szaklapban megjelent tanulmány szerzője.

A vadászpók türelemmel vár zsákmányára a banánlevélen, majd hatalmas erővel ráveti magát. Mindezt rugalmas inak és szalagok nélkül teszi. A tenyérnyire megnövő, soha hálót nem szövő közép-amerikai ízeltlábú, a Cupiennius salei mozdulatait figyelte meg a német tudós nagysebességű kamerák segítségével.

Arra az eredményre jutott, hogy a vadászpók teste mozgás közben a lehető legkevesebb kilengést végzi, súlypontja pedig nem ugrándozik fel és alá, azaz épp ellenkezőleg mozog, mint például a kocogó ember. Ehhez a póknak rengeteg energiára van szüksége - vélte a kutató. Vadászat és menekülés közben az állat óriási erőket emészt fel, majd néhány méter után elgyengül.

Ennek a mozgásmódnak köszönhető, hogy a pókot sem zsákmánya, sem a rá leső ragadozó nem tudja könnyen észrevenni, hiszen alig mutat ingadozásokat, melyekkel elárulná magát - olvasható a tanulmányban.

A kutató szerint a tanulmány eredményeinek a futórobotok fejlesztésénél lehet hasznát venni, ezeknél ugyanis eddig az emlősök mozgását tekintették példának.

"A rugalmasság mindig együtt jár az egyes végtagok irányításának bizonytalanságával, ez pedig a műszaki alkalmazásoknál problémás lehet. Efféle bizonytalanságok nem jelentkeznének, ha a vadászpókok mozgását utánoznák" - fűzte hozzá Weihmann.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.