Tüneteket lassítanának

Alzheimeres szert tesztelnek a Down-kórosokon

Az Alzheimer-kór gyógyítására használt egyik gyógyszert tesztelik a Down-kórban szenvedő betegeknél: a kísérlettől azt várják, hogy lassítja a betegség tüneteinek kifejlődését.

2013.07.01 20:24MTI

A kolineszteráz-gátló szert 15 és 39 éves pácienseken próbálják ki. Ezt a gyógyszert rendszerint az Alzheimer-kór egyes tüneteinek kezelésére használják, feltételezve, hogy egyes betegek agya acetilkolin ingerületátvivő molekula hiányában szenved.

A Down-kór vagy 21-es triszómia genetikai eredetű betegség, amely 21-es kromoszómának a sejtekben meglévő számbeli többlete okoz. A serdülőkor közepén lévő Down-kóros betegek mintegy 6 százalékának vannak koordinációs, alvási zavarai, és szenvednek különböző problémáktól.

"A klinikai próbák célja, hogy felmérjék: a szer milyen mértékben képes javítani ezeknek az embereknek az életminőségét, csökkentve a problémáikat" - tette hozzá a szóvivő, aki szerint amennyiben meggyőzőek lesznek az eredmények, a kezelés enyhítheti a betegek környezetének a terheit is.

A Down-kóros betegek egy részének tünetei megegyeznek a szerrel kezelt Alzheimer-kóros páciensek tüneteinek egy részével - magyarázta az Eisai japán gyógyszergyár illetékese.

A próbát 10 japán kórházban végzik el, az érintett korosztályhoz tartozó több tucatnyi páciens részvételével. A program négy évig tart - mondta a szóvivő.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.