Áttörés a lombikprogramban

Csak két év és jöhetnek a három szülőből "csinált" gyerekek

Áttörést jelenthet egy újonnan felfedezett és hamarosan engedélyezésre kerülő módszer a lombik technológiában, elsőként Angliában jöhetnek a világra azok a gyermekek, akiknek genetikailag is három szülőjük van.

2013.06.28 11:10ma.hu

Az első háromszülős baba már 2015-ben világra jöhet, miután zöld jelzésre számít az orvostudomány egyik nagy áttörésének tekintett új eljárás, a három szülő génjeiből összehozott lombikbabák programja. A kormány jóváhagyására váró intézkedésnek elsősorban azok a szülők lehetnek a nyertesei, akik mindenképp a saját génjeiket szeretnék továbbörökíteni a természetes úton megfoganni képtelen gyermeknek, ám az édesanya valamilyen örökletes genetikai betegségben szenved. A most engedélyezés előtt álló eljárás lényege, hogy a petesejtből kivonják a hibás géneket és helyükre egy donoranyától származó géneket helyeznek el - így a betegség megjelenése kizárható, miközben orvosi értelemben is immár három szülője lesz a gyermeknek.

Fotó: freedigitalphotos.net

A módszer ellenzői szerint ugyanakkor ez az eljárás rendkívül keskeny határon mozog az etikus lombikprogram és a "dizájner csecsemők" között, a kritikusok úgy vélik, innen kezdve csak egy apró lépés, hogy a szülők rendelést adjanak le leendő gyermekük kinézetére és egyes tulajdonságaira vonatkozóan. A brit kormányzatot is képviselő Dame Sally Davies főorvos professzor azzal érvel, hogy a hibás gén egészségesre cserélése nem érinti a DNS alapvető láncolatát, ezért az efféle "dizájnolt" babák megjelenése nem jelent valós veszélyt.

Becslések szerint amennyiben a törvényhozás is megadja az engedélyt, évente átlagosan 5-10 ilyen háromszülős csecsemő jöhet a világra, olyan párok gyermekeiként, akik egyébként csak súlyosan fogyatékos csöppségeket tudnának nemzeni, akik ráadásul sok esetben igen korán meg is halnak - írja a Daily Mail című lap. A statisztikák szerint minden 6500. csecsemő születik súlyos mitokondriális betegséggel, az új eljárás ezt tudja kiküszöbölni, és jelenleg mintegy 12 ezer ember élhet csupán Angliában ezzel a kórral.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.