Nemcsak szívni, rágni sem kéne

A dohányrágás DNS-t károsít

A Münsteri Egyetem kutatói 14 és 16 év közötti fiatalokat keresnek, hogy tudományos kutatási célokra alkoholt itassanak velük.

2010.06.17 07:54MTI

Az Amerikai Kémiai Társaság Chemical Research in Toxicology című szakfolyóiratának legfrissebb számában jelent meg a tanulmány, amelyben állatkísérleteikről számolnak be indiai kutatók.
 
Mint megállapították, a dohányból készült kivonat olyan alapvető enzimek normális működését gátolja, amelyek csaknem valamennyi szervben jelen vannak.
 
Ezeknek az enzimeknek fontos szerepe van például a hormonok, a koleszterin és a D vitamin termelődésében, valamint segítenek lebontani a szervezetre káros, mérgező anyagokat.
 
A vizsgálatokból az is kiderült, hogy a kísérleti patkányok genetikai állománya is károsodott májukban, veséikben és tüdejükben a dohánykivonat alkalmazása után.
 
Eddig is ismert volt a szakemberek előtt, hogy a füstmentesen alkalmazott dohány is rákkeltő, hozzájárul az ínybetegségekhez és a szájüregi rákok kialakulásához.
 
A mostani eredmények azonban arra utalnak, hogy az ártalmas hatás jóval szélesebb körű, az egész szervezetre kiterjedő.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.