Elektronmikroszkóp segítségével

Először fényképezték le közvetlenül a DNS-molekulát

Ötvenkilenc évvel azután, hogy James Watson és Francis Crick kikövetkeztette a DNS-molekula kettősspirál-szerkezetét, olasz kutatóknak sikerült elkészíteniük az első közvetlen fotót az életet kódoló csavart létráról.

2012.12.01 09:54MTI

Enzo Di Fabrizio, a catanzarói Magna Graecia Egyetem fizika professzora elektronmikroszkóp segítségével rögzítette a molekula képét, amelyről a NanoLetters című szakfolyóiratban közzétett tanulmányában számolt be. Korábban a tudósok csak közvetett módon figyelhették meg a DNS szerkezetét.
 
A kettős hélix felfedezésekor a röntgensugaras krisztallográfiának nevezett technikát alkalmazták, amelyben az anyag valós szerkezetét arra alapozva rekonstruálják, hogy a röntgensugarak az anyagot alkotó atomokkal való ütközés után miként térülnek el vagy verődnek vissza. Di Fabrizio azonban kutatócsoportjával arra készített tervet, hogy miként lehet rejtőzködéséből előcsalogatni a DNS-molekulát. Különlegesen víztaszító szilíciumoszlopokból megépítettek egy nanoméretű "terepasztalt". 

Amikor DNS-szálakat tartalmazó oldatot juttattak a terepasztalra, a víz gyorsan elpárolgott, és visszamaradtak a csupasz DNS-darabkák, amelyek aprócska kifeszített kötélként nyújtóztak a nanooszlopok között. A szilíciumágyat ezután elektronnyalábokkal világították meg, így készítettek felvételeket a DNS-szálakról. A képek valójában a kettősspirál egyik szálát ábrázolják, mert a megvilágításhoz használt elektronnyaláb energiája elegendő ahhoz, hogy a kettős hélixet szétválassza. 

Di Fabrizio innovációja lehetővé teszi a kutatóknak, hogy élethűen figyelhessék meg a kölcsönhatásokat a DNS-molekula és az élet más, nélkülözhetetlen alkotóeleme, például az RNS között - írta a LiveScience című tudományos ismeretterjesztő portál.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.