Figyeljünk a lábunkra!

Visszérbetegség: nem csak esztétikai probléma

A könnyű nyári ruhadarabok, rövid szoknyák viselése még inkább ösztönzően hat hiúságunka, ilyenkor igyekszünk minden apró szépséghibát gondosan palástolni. A lábakon megjelenő visszeres elváltozások azonban nem csak esztétikailag zavaróak, megjelenésüket minden esetben komolyan kell vennünk.

2008.07.07 16:13orvostkeresek.hu

A visszérbetegségnek több típusa és ennek megfelelően több kezelési módja ismert. Ennek alapvető feltétele, hogy idejében mutassuk meg panaszos, fájó végtagunkat szakembernek, elsősorban a házi orvosunknak, aki beutalót adhat angiológus (belgyógyász végzettségű érszakorvos), illetve érsebész szakorvoshoz. 

Mik is lehetnek azok a panaszok, tünetek, amik feltétlenül ellátást igényelnek:
 
-lábdagadás, bokadagadás
 -lábikra (lábszárizom) fájdalom
 -a bőrön áttűnő, tágult, kanyarulatos, fájó visszerek (vénák) hálózata
 -esztétikai szempontból zavaró pókhálószerű, illetve seprűszerűen elágazódó, hajszálvékony vénák hálózata a bőrben 
-fáradékony, nyugtalan láb esetén 

A vizsgáló orvosnak el kell dönteni, hogy a panaszokat a végtag helyi keringési zavarai, vagy a szív- és érrendszer helytelen működéséből eredő általános keringési zavarok okozzák. Ha felmerül esetleg mélyvénás trombózis valószínűsége, vénás ultrahang vizsgálat indokolt. Ezt egyértelmű tünetek alapján sejteni lehet (egyik végtag jelentős duzzanata, feszülése, jelentős fájdalom a vádliban, lábszár körfogatának növekedése a másik alsó végtaghoz képest (centiméterben mérjük ugyanabban a magasságban mindkét alsó végtagnál). 

A visszértágulat kialakulhat az alsó végtag 2 fő felületes visszérrendszerében, vagy ezeknek oldalágaiban. Ha a fő visszérrendszerben alakul ki tágulat, akkor főtörzsi varicositasról (visszérbetegségről), ha az oldalágakban alakul ki, akkor oldalági visszérbetegségről beszélünk. 

A főtörzseknek anatómiai felépítésük is különbözik az oldalágakétól, hiszen itt szelepszerűen működő vénabillentyűk is segítik a vérnek egy irányban, azaz a szív felé való továbbítását. Ha a főtörzsekben tágulat keletkezik, az a billentyűk funkcióját is rontja, hiszen, azok nem zárnak teljesen, és visszafelé is engednek véráramlást, amit regurgitációnak hívunk. Ennek megítélésére különböző funkcionális próbákat használunk, amelyekből ilyen rendellenességekre következtethetünk és ennek egyértelmű alátámasztására visszeres ultrahangos vizsgálatot kérhetünk.

Enyhe fokú véna-billentyűrendellenesség esetén gyógyszeresen, illetve kompressziós kezeléssel (rugalmas pólya, gumiharisnya, visszértorna-sport, séta) javíthatjuk a működést, súlyosabb esetekben azonban visszérműtétet javasolunk. Azt, hogy éppen melyik kezelési mód javasolható a kezelő orvos dönti el a látható visszértágulatok, visszérfunkció és a beteg panaszai alapján.
 
Ha csak pókhálószerű visszerességet, illetve seprű-visszérbetegséget találunk és jó a főtörzsi visszeres funkció, injekciózásos technikával az esztétikai probléma gyógyítható. Ennek lényege, hogy a hajszálértágulatokba kis mennyiségű speciális anyagot juttatunk nagyon vékony tű segítségével és ez a bejuttatott anyag a visszerekben steril gyulladást okoz, ami hegesedéshez, végső soron a visszér összetapadásához és ez által elzáródásához vezet. Ha ezek a hajszálvisszerek elzáródnak, láthatatlanná válnak.
 
Ha a főtörzsi visszerek és oldalági visszerek jelentősen tágultak és a véna-billentyűfunkció sem jó, akkor műtétet szoktunk javasolni. A műtét lényege a főtörzs és oldalágainak eltávolítása általában két 2-3 cm-es metszésből a belboka, vagy külboka környékén és a lágyékhajlatban, vagy a térdhajlatban. Az oldalágakat kis szúrásokból horgolótű segítségével távolítjuk el. A műtétet követő első hónap végére várható a műtét után keletkezett bevérzések felszívódása. Természetesen ekkor már az eltávolított visszerek nem látszanak. 

A műtéttől nem kell félni, hiszen részletes aneszteziológiai (altatóorvosi) kivizsgálást követően kerülhet rá sor vagy gerincérzéstelenítésben, vagy altatásban. Attól sem kell félni, hogy elég visszér marad-e az alsó végtagban, hiszen a bőrön áttűnő visszerek csak egy részét képezik annak a bonyolult visszeres hálózatnak, ami a végtagokban található. 

Dr. Antal Szilvia érsebész
 Prima Medica Érközpont
 1015 Budapest, Ostrom u. 16
 www.primamedica.hu

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.