Ha a lába állandóan nyugtalan...

Nem tud egy helyben ülni? - A lába az oka!

Az emberek körülbelül öt százaléka szenved attól, hogy időnként elviselhetetlenül bizsereg a lába.

2008.01.02 15:34ideal.hu

Az emberek körülbelül öt százaléka szenved attól, hogy időnként elviselhetetlenül bizsereg a lába. Ha ez néha Önnel is előfordul, feltétlenül olvassa el, mit tehet ez ellen, és milyen szerek hozhatnak enyhülést.

„Már gyerekkorában sem tudott nyugodtan egy helyben megülni” – ilyen megjegyzéssel intézik el sokan hozzátartozójuk viselkedését, ha az hirtelen felugrik az asztaltól vagy a moziban a legizgalmasabb jelenetnél kimegy. Pedig azok, akik RLS (restless-legs) szindrómában szenvednek, ilyen esetben nem a WC-re sietnek, hanem egyszerűen csak járniuk kell egyet, mert ha sokáig ülnek, lábaik az elviselhetetlenségig bizseregni kezdenek és nehézzé vagy súlytalanná válnak. Mozgás hatására ez a kellemetlen érzés egy pillanat alatt megszűnik, de nyugalmi állapotban rövid idő múlva újra visszatér.

Panaszaikat többnyire nem veszik komolyan, vagy olykor más betegségre vezetik vissza. „Megmagyarázhatatlan, idegi eredetű panasz” – sok páciens ezt a bizonytalan diagnózist kapja.

Középkorúak veszélyben

A betegség többnyire középkorúaknál kezdődik, férfiaknál és nőknél egyaránt. A gyerekek között csak ritkán fordul elő. Kezdetben tünet- és panaszmentes szakaszok váltják egymást. Idővel azonban ezek az intervallumok egyre rövidülnek és a panaszok erősödnek. Egyesek a végén már megszakítás nélküli izomrángásban vagy „nyugtalan láb”-szindrómában szenvednek.

A legtöbben csak akkor mennek orvoshoz, ha már heteken keresztül nem alszanak jól, ezért napközben fáradtak és kimerültek. Az orvos egy speciális laborban tudja megvizsgálni, hogy nem légzésprobléma okozza-e az alvászavart. A diagnózist megkönnyíti a vérkép és a neurológiai teszt. Ezek elhatárolják az RLS-t például a gerincvelő-betegségektől, vénás panaszoktól, avagy az éjszakai lábikragörcstől és mindenekelőtt a lábak súlyos idegi eredetű érzékzavarától (polineuropathia). Ez utóbbival ugyanis többnyire összekeverik az RLS-t.

Ismeretlen okok

Ennek a fájdalommentes, de annál kellemetlenebb szindrómának még nem tudják pontosan megmagyarázni az okát. Amit megállapítottak: háromból két páciensnél a betegség örökletes. Az RLS ugyanakkor felléphet vashiány kísérőjelenségeként, terhesség idején, idegnyugtatók szedése után, veseműködési gyengeség vagy bizonyos hormonális zavarok esetén. Egy biztos: akár örökletes betegségről van szó, akár nem, a panaszok valamennyi páciensnél ugyanolyanok.

Mi segíthet?

A bizsergés időtartama és erőssége sok esetben csökkenthető. A lehetséges segítséghez tartozik a járkálás, a masszázs, a hideg vagy a meleg zuhany, a hosszabb ideig fél lábon állás. Napközben lehetőség szerint sokat kell mozogni, célszerű rendszeresen sportolni és rendszeres napirend szerint élni.

Ha mindez nem segít, csak gyógyszerek hozhatnak enyhülést. Sajnos kifejezetten az RLS-szindróma kezelésére alkalmas gyógyszert még nem ismerünk. Tehát az orvos csak a saját felelősségére kezelheti az ilyen panaszokkal nála jelentkezőket.

Szakértők szerint az RLS az idegrendszer egyik hírvivő anyagának hiányával lehet összefüggésben. Valószínűleg a dopaminhiány játszik fontos szerepet ebben. Ezért az RLS kezelésére rendelt gyógyszerek között első helyen azok állnak, melyek a dopaminhiányt rendezik. Közös ezekben a gyógyszerekben az, hogy az RLS-t ugyan enyhítik, de gyógyítani nem tudják.

Az RLS-szindróma jellegzetes tünetei

• bizsergés, szaggatás, viszketés, égő, húzó vagy súlytalanságérzés
• a panaszok csak nyugalmi helyzetben vagy elalvás előtt jelentkeznek
• hosszú ülés vagy fekvés után erős moz-gáskényszer, a mozgás rendszerint rögtön enyhülést hoz a kínzó panaszokra
• a panaszok estefelé és éjszaka rosszab-bodnak
• alvási, illetve elalvási zavarok gyakori éjszakai ébrenléttel
• napközbeni panaszok: kisebb, akaratlan izomrángások testszerte
• éjjelente rángatózó lábmozgás vagy görcsös izom-összehúzódás

Feltétlenül ajánlatos az alábbiakat is kipróbálni:

• Lazítson rendszeresen, próbáljon mindennap időben lefeküdni, és eleget aludni.
• Tartson időnként magnéziumkúrát, a magnézium oldja a feszültséget, segíti a normális ideg-izom ingerületátvitelt. Az orotsavval kombinált magnézium a leghatásosabb (pl. Magnerot).
• Vegyen este lazító, illóolajos, meleg fürdőt: 10 csepp levendulát és gerániumot keverjen el egy evőkanál mézzel, és tegye a fürdővízbe.
• Ne igyon kávét és alkoholt, élénkítésre zöldségteát, ginszenget és Mate-teát ajánlunk.
• Hetente 1-2-szer vegyen egy jó maszszázst, vagy forduljon stresszoldásra kineziológushoz.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.