Tolnai Népújság

Aflatoxin: több tízezer liter tejet semmisítenek meg kistermelők

A hét eleje óta naponta több tízezer liter tejet kénytelenek megsemmisíteni Tolna megyei kistermelők, mert a tejben a megengedettnél magasabb aflatoxinszint miatt a feldolgozó nem veszi át - írta szombati számában a Tolnai Népújság.

2013.03.09 10:23MTI

A Tolna megyei napilap cikke szerint csak Bogyiszló környékén napi hétezer liter tejet kell megsemmisíteni.

Az aflatoxinos tejet nem lehet a borjakkal megitatni, nem szabad kiönteni a szántóföldre, hanem egy Paks melletti bioüzembe kell szállítani - írta a lap. A szállítás sokba kerül, ráadásul bevételük sincs a termelőknek.

A cikk Hadházy Árpádot, a Tolna Megyei Agrárkamara elnökét idézi, aki szerint a tavalyi meleg időjárás miatt egyes takarmányféleségekben a megengedett kilogrammonkénti 0,05 mikrogrammnál nagyobb a penészgomba által termelt méreg, az aflatoxin mennyisége.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.