Neurotoxin

Gomba irthatja ki a maláriát

Genetikailag módosított gomba vethet véget a malária pusztításának - a 2005-ben felállított elméletet a napokban sikerült igazolni; azaz olyan gombafajtát létrehozni, ami sikerrel és hatékonya támadja meg a szúnyogokban található malária parazitát.

2011.02.26 07:59ma.hu

A házfalakra vagy szúnyogcsapdákba helyezett spórák komoly segítséget jelenthetnek a betegség megállításában, ráadásul környezetbarát módon fejtik ki hatásukat.

Nem a most létrehozott génmódosított fajta az egyetlen, ami veszélyes a rovarokra. Szerte a világon megtalálhatók azok a gombák a termőtalajban, melyeket kertekben, üvegházakban és a mezőkön használnak a mezőgazdaság kártevőinek kiirtására. 2005-ben be is mutattak két különböző gombát (Beauveria bassiana és Metarhizium anisopliae), melyek megtámadják a maláriát terjesztő szúnyogokat. A kutatók demonstrációja szerint a spórák utat fúrtak a rovarok hemolimfa (az emlősök véréhez hasonló feladatot betöltő folyadék) rendszeréig, ahol az ott található tápanyagokon addig növekedtek, amíg elpusztították a rovart.

Habár a felfedezés azonnal reményt adott a malária elleni harcban küzdők számára, volt egy nem elhanyagolható probléma a módszerrel: a gombáknak két hétre volt szükségük a szárnyas ízeltlábúak elpusztításához. A gomba ugyanis lassan öl, annak érdekében, hogy a lehető legtöbb tápanyagot szívhassa magába, így produkálva a szaporodásához szükséges spórát a lehető legnagyobb mennyiségben, avatta bele az érdeklődőket a mikrobiológiai részletekbe Raymond St. Leger, a Marylandi Egyetem rovartani tudósa. Ez azért gond, mert a malária parazitájának 12-14 napra van szüksége ahhoz, hogy fertőzővé váljon a szúnyog keringési rendszerében, vagyis még azelőtt továbbterjesztheti a kórt a szárnyas vérszívó, mielőtt a gomba megölné.

A géntudomány fejlődésének hála, a kutatók rájöttek, hogyan lehetne felgyorsítani a folyamatot. Első lépésként St. Leger kollégáival létrehozta az M. anisopliae genetikailag módosított, rovarspecifikus neurotoxint termelő változatát. Az idegméregnek köszönhetően a gomba sokkal rövidebb idő alatt végez áldozatával, ami azonban csak első olvasatra jelent előnyt. A gyors gyilkos ugyanis az összes repülő rovarral végzett, kivéve azokat, amelyek rezisztenssé váltak a csendes gyilkossal szemben. Az ellenálló szúnyogok azonban emiatt elterjedtek, vagyis a kezdetben sikeres módszer hamar hatástalanná vált.

Új tervre volt tehát szükség, és St. Leger csapata meg is találta a megoldást. Ezúttal úgy módosították az M. anisopliae génjeit, hogy azok a keringési rendszerbe jutva meggátolják a malária parazita szúnyogban bekövetkező fejlődését, fertőzővé alakulását. Három különböző gén különböző kombinációinak bejuttatásával megakadályozták, hogy a parazita belépjen a rovar nyálmirigyeibe. Ez azért kulcsfontosságú előrelépés, mert a malária a szúnyogok ezen szervein keresztül jut új gazdatestbe akkor, amikor a vérszívó beledöfi szájszervét áldozatába.

Az új változat semmivel sem öl gyorsabban legelső, természetben általánosan megtalálható őséhez képest. Ennek köszönhetően a rovarok nem válnak rezisztenssé vele szemben, ugyanakkor drámai mértékben lecsökken nyálmirigyeikben a malária parazitája. 98 százalékkal kevesebb kártevőt mértek a tudósok egy hat napig tartó kísérlet során a vizsgált vérszívók megcélzott szerveiben. Az eljárás kicsit hasonlít az emlősök beoltására, hiszen a szúnyogok is egyfajta védettséget kapnak a malária továbbadásával szemben. Igaz, ez a védelem két héten belül az életükbe kerül.

A módszer azonban még mindig nem tökéletes. Jelenleg a gombaspórák csak pár hónapig maradnak életképesek azon a helyen, ahova felvitték őket, majd elhalnak. Most még nem praktikus és drága alkalmazásuk, a rendszeres időközönként szükséges újratelepítés miatt. De több kutatócsoport is dolgozik a spórák élettartamának megnövelésén, így ha ezek a kutatások is sikerrel járnak, akkor hamarosan nagyon veszélyes fegyver kerülhet az emberiség kezébe a maláriával szemben.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.