Malária, csontelhalás

Miért halt meg Tutenkámen fáraó?

A múmiák DNS-ének elemzésével és más tudományos módszerekkel egyiptomi kutatók arra a következtetésre jutottak, hogy Tutenkámen fáraó halálához hozzájárultak a csontdeformitások és a malária is.

2010.02.17 19:06medipress.hu

A Kr.e. körülbelül 1550-1295 között hatalmon lévő 18. dinasztia az ókori Egyiptom egyik legerősebb uralkodóháza volt, legismertebb képviselőjük Tutenkámen, aki azonban csak rövid ideig uralkodott. A fáraó uralkodásának kilencedik évében hunyt el 19 éves korában. Mivel a fiatalon elhunyt Tutenkámen utódot nem hagyott maga után, a tudósok csak találgatták, milyen betegségek fordultak elő a családjában és azt is vitatták, pontosan mi okozta a fáraó halálát.

A bizonyítékok arra utalnak, hogy az uralkodócsalád tagjai nőies vagy androgin vonásokat mutattak, ezt a hormonális zavarral magyarázható, férfiakban mellnövekedést okozó ginekomasztiával indokolták, emellett felmerült a Marfan-szindróma és sok más betegség is. „Ezek azonban csak feltevések, mivel nem a mumifikált maradványok vizsgálatából száramznak” – írták a szerzők.

Dr. Zahi Hawass, a kairói Régiségek Legfelsőbb Tanácsának kutatója munkatársaival 11 királyi múmián kereste az öröklődő betegségek, a fertőzések és a vérrokonság jeleit. Emellett keresték Tutenkámen halálának pontos okát, ami a feltételezések szerint lehetett sérülés, vérmérgezés, combcsonttörés miatti zsírembólia, fejre mért ütés általi halál vagy mérgezés.

A 11 múmia antropológiai, radiológiai és genetikai vizsgálata nem igazolta a ginekomasztiát és a Marfan-szindrómát, a fáraók megjelenése valószínűleg egy adott divatot követett. Azonban találtak olyan betegséget,  amely Tutenkámen halálát okozhatta: maláriát és az ebből következő csontelhalást, ezt bizonyítják a koporsóban található patika és mankók is. A valószínűleg esésből származó lábtörés hirtelen életveszélyes állapottá válhatott, amikor bekövetkezett a maláriafertőzés.

Az új adatok új megközelítési utakat nyitnak meg a fáraók korának molekuláris családfakutatása előtt, írták a szerzők a JAMA folyóirat február 17-i számában.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.