Szaporodnak a szúnyogok

Az amazóniai fakitermelés növeli a malária elterjedését

Az amazóniai fakitermelés a szúnyogok elszaporodásához, ezen keresztül pedig a malária fokozott terjedéséhez vezet - mutatták ki amerikai kutatók.

2010.06.17 10:24MTI

A szakemberek Brazília egyik államában 1997 és 2001 augusztusa között 48 százalékos növekedést mértek a maláriás megbetegedések számában, mialatt az erdők 4,2 százalékát kiirtották a területen.

A két jelenség közötti összefüggés az lehet, hogy az ember által kiirtott és átformált erdős területek - út melletti vizes árkokkal, gátakkal, bányagödrökkel, út alatti átereszekkel, keréknyomokkal, összességében több szabad térrel - ideális élőhelyet biztosítanak a maláriaszúnyog lárváinak.

Szintén gyorsíthatták a szúnyogok elszaporodását a régióban egyre népszerűbb halastavak. "Úgy tűnik, hogy a fakitermelés az egyik kezdeti ökológiai tényező, amely maláriajárványt válthat ki" - összegezte az Emerging Infectious Diseases című tudományos folyóiratban publikált eredményeket Sarah Olson, a Wisconsini Egyetem oktatója, a tanulmány egyik szerzője.

Az erdőirtás fő formája, hogy a gazdálkodók felgyújtják a fákat a földműveléshez szükséges területek felszabadítása érdekében; emellett nagy fakitermelő cégek is aktívak az országban.

Egy e havi becslés szerint 1998 és 2007 között éves átlagban 19 ezer négyzetkilométernyi - azaz mintegy egyötöd magyarországnyi - erdőt irtottak ki Brazíliában. Jonathan Patz, a kutatást vezető szakember szerint az eredmények azt mutatják, hogy a természetmegőrzés és a közegészségügyi politika szorosan összekapcsolódik egymással.

"Az esőerdő-védelmi politikának a malária visszaszorítását célzó erőfeszítések kulcselemévé kell válnia a régióban" - húzta alá.

Az Egészségügyi Világszervezet (WHO) adatai szerint a maláriaszúnyogok nőstényei által terjesztett fertőzés évente mintegy 860 ezer ember haláláért felelős világszerte. Brazíliában az éves megbetegedések száma eléri az 500 ezret.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.