Bagoly vagy pacsirta?

Ki korán kel...

A bagoly típusú egyetemisták (akik későn fekszenek és későn kelnek) alvási szokásaik miatt gyakrabban szenvednek alvási gondoktól, és tanulási nehézségektől, mint a pacsirta típusúak (a korán fekvők, korán kelők) - derült ki egy, a SLEEP 2008 elnevezésű alvásgyógyászati konferencián ismertetett kutatási anyagból.

2008.06.14 14:09medipress.hu

A bagoly típusú emberek átlagosan kevesebbet alszanak hét közben, majd a kihagyott alvást a hétvégéken pótolják. A szakértők szerint emiatt a későn fekvő, későn kelő tanulóknak külön alvási tréningeket kellene tartani, amelyek során segítenének nekik a helyes alvásrutin kialakításában, és az alváshiány miatt kialakult tanulási gondok leküzdésében.

A kutatás során Dr. Ana A. Gomes (Aveiro Egyetem, Portugália) és kollegái 1654 egyetemi tanuló alvási szokásait vizsgálták meg. A résztvevőknek különböző kérdéseket tettek fel alvási szokásaikról: mikor fekszenek, mennyit alszanak, milyen az alvás minősége?

Az eredmények szerint a bagoly típusú tanulók jóval kevesebbet alszanak hét közben-a korán kezdődő tanítási órák miatt-amit aztán hétvégén próbálnak kompenzálni. Ez folyamatos alvási és tanulási gondokhoz vezethet. "Az adatok alapján egyértelmű, hogy a későn fekvő, későn kelő tanulók jelentős hátrányban vannak a pacsirta típusúakkal szemben, akiknek nem okoznak gondot a korai órák - nyilatkozta Dr. Gomes - Emiatt kívánatos lenne, ha az oktatási intézmények minden egyes tanítási órára nevezetnének egy később kezdődő alternatívát is, ezzel segítve a tanulók munkáját." Fiatal felnőttek és felnőttek számára a napi ajánlott alvásmennyiség 7-8 óra.

Az Amerikai Alvásgyógyászati Akadémia az alábbi tanácsokkal szolgál a megfelelő alvásrutin kialakításához:
* -következetesen minden nap azonos időben feküdjünk le, és keljünk fel, * -nyugodt, tiszta levegőjű szobában aludjunk,
* -kerüljük a koffeintartalmú ételeket/italokat lefekvés előtt,
* -ne töltsük egész éjszakánkat tanulással, próbáljuk úgy beosztani a napunkat, hogy mindig legyen idő az alvásra,
* -a tévét és számítógépet száműzzük a hálószobából,
* -ne feküdjünk le éhesen, de kerüljük a nagy étkezéseket lefekvés előtt,
* -kerüljük a megerőltető testedzést hat órával a lefekvés előtt,
* -alvászavarok esetén keressük fel kezelőorvosunkat.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.