Klimax után nehéz az alvás

Az alvás a változó korban levő nők legnagyobb problémája

Az alvászavar a leggyakorribb és legsúlyosabb tünet, melyről a középkorú nők panaszkodnak, mikor belépnek a változókorba, állítja a Journal of Clinical Nursing áprilisi számában megjelent cikk.

2008.04.21 08:29medipress.hu

Az Arizonai Egyetem kutatói 110 változókorba lépő nőt kérdeztek meg, akiknek az átlagéletkoruk 49 év volt, a menstruáció elmaradását pedig a megelőző három évben tapasztalták. A tíz leggyakoribb változókori tünet közül hét jelenlétéről tettek említést. 95 %-uk szenvedett alvászavarban, 92 % panaszkodott feledékenységről, 87 % ingerlékenységről, 85 % éjszakai izzadásról, 91 % pedig kivörösödésről és hőhullámokról. A további tünetek közül: 75 % kedélyingadozásról, 71 % depresszióról, 66 % fokozott izzadásról, 55 % hüvelyszárazságról, 35 % pedig rendszertelen vérzésről számolt be.

A kísérlet résztvevőitől azt is kérték, hogy 0-4 fokozatú listán értékeljék a tüneteik súlyosságát. Az alvászavar okozza a legsúlyosabb problémákat, 2,90 pontot ért el. Ezt követte az éjszakai izzadás, az ingerlékenység, a feledékenység, a hőhullám és a kedélyváltozás.A legkevésbé a fokozott izzadástól, a depressziótól, a hüvelyszárazságtól és a rendszertelen vérzéstől szenvedtek. „Felmértük a tünetek jelentkezésének gyakoriságát is” – mondta a kutatás vezetője, Dr. Judith A. Berg.

A résztvevők menstruációja átlagosan öt hónapja maradt el. Nem vettek be a csoportba olyan asszonyokat, akik bizonyos betegségekben szenvedtek, vagy hormonkezelésben részesültek. A kutatók azt találták, hogy néhány változókori tünet gyakorisága megváltozott a menopauza előrehaladtával. Az alvászavar azonban kilógott a sorból, mert változatlan maradt. “Ez ellentmond a korábbi kutatásoknak, melyek az éjszakai izzadással és a hőhullámokkal hozták kapcsolatba az alvászavarokat.” – hangsúlyozta ki Dr. Berg. Kimutatták azt is, hogy az alvászavarok kivételével a leggyakoribb tünetek nem feltétlenül a legsúlyosabbak voltak.

“Például a feledékenység volt a második leggyakoribb tünet, de a súlyossági osztályozás során csak a hetedik helyen szerepelt.”“A kutatás világosan megmutatja, hogy a változókorba lépő asszonyok gyakori és zavaró problémának érzékelik az alvászavarokat, és az utolsó menstruáció időpontjától függetlenül folyamatosan fennáll ebben az életkorban” – vonta le a végső következtetést Dr. Berg.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.