Az indiai nő halála okán

Írország enyhít abortusztörvényén

Az ír kormány kedden bejelentette, hogy módosít az abortusztörvényen, lehetővé téve a művi terhesség-megszakítást, amennyiben az anya vagy a magzat élete veszélyben forog.

2012.12.19 01:32MTI

Két évtizeden keresztül az egymást követő kormányok adósak maradtak a törvény megváltoztatásával, miután 1992-ben a legfelsőbb bíróság kimondta, hogy bizonyos esetekben megengedhető az abortusz.

A változtatás kiterjed arra is, ha az anya öngyilkossággal fenyegetőzne.

A katolikus konzervatívok különösen ez utóbbit ellenzik, azzal érvelve, hogy ez jelentősen növelhetné az abortuszok számát, szemben az anya élete veszélyeztetésének viszonylag alacsony előfordulási arányával.

A keddi bejelentés előzménye, hogy nemzetközi felháborodást váltott ki egy októberi eset, amikor egy ír kórház megtagadta egy indiai nőtől az abortuszt, mert a magzatnak még volt szívhangja. Az elvetélt asszony néhány nap múlva belehalt a szövődményekbe.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.