A kisfiúk növelik a vérnyomást

A kistestvérek káros hatásai

Tudósok megállapították, hogy az idősebb gyerekeknek magasabb a vérnyomása, ha fiatal testvérük van.

2012.11.29 14:59ma.hu

Egy fiatalabb fiútestvér 3-5,9 százalékkal növeli meg idősebb testvére vérnyomását, míg egy húg esetében ez a szám 3,8 százalék. Az amerikai kutatók 374 felnőttet vizsgáltak meg közel 200 családból a bolíviai őserdőkben.

Mint megállapították a “testvér-konfiguráció”, azaz a születés rendje, a testvérek száma, kora és neme összefügg a szülők erőforrás megosztásával ezáltal a gyermekek jólétével is. A kutatók arra a megállapításra jutottak, hogy a nagyobb családokban a fiatal fiútestvérek hatással lehetnek az idősebbek vérnyomására.

“A gyerekek a testvérek érkezését stresszes helyzetnek élik meg mert az újszülöttel versenyezniük kell a szülői figyelemért”- mondta el a kutatást vezető Wu Zeng a massachusettsi Brandeis Egyetemtől. “Ráadásul a kistestvérek megnövelik az idősebbek feladatainak számát is” - tette hozzá Zeng.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.