Autizmushoz köthető viselkedés a testvéreknél

Meghökkentő: az autistának a testvére is lassan fejlődik?

Háromból egy olyan gyermeknél, akinek idősebb testvére autista spektrumzavarral küzd, szintén problémák tapasztalhatók a fejlődésben - állapította meg egy új tanulmány.

2012.05.17 14:23ma.hu

Nem túl jó hír a szülőknek - egy új tanulmány szerint azoknál a gyermekeknél, akiknek idősebb testvérük autizmus spektrumzavarral küzd, vagy problémák vannak társadalmi interakciójával és kommunikációjával, háromból egynél kimutatható késedelem a fejlődésben, illetve autizmushoz köthető viselkedés, már 3 éves kora környékén.

"Világos, hogy egy ASD-vel küzdő gyermek fiatalabb testvérei kihívásokkal szembesülnek, akkor is, ha őket magukat nem diagnosztizálták a betegséggel" - mondta el Daniel Messinger tanulmányvezető a Miami egyetemről.

Hozzátette: a magas kockázatú testvérek többségénél a fejlődés normálisnak tűnik - ugyanakkor a vártnál több esetben figyelhető meg autizmushoz köthető viselkedés, a verbális és nonverbális fejlődési funkciók alacsonyabb szintje.

Az autizmus spektrumzavar idegi-fejlődési rendellenesség, amely csak Amerikában 88-ból egy gyermeket érint. Az autizmus az egyik legsúlyosabb formája, az enyhébb az ún. Asperger-szindróma.

Az ASD-ben szenvedő gyermekek fiatalabb testvéreinél az autizmushoz köthető viselkedés, valamint a verbális és nonverbális kommunikáció alacsonyabb szintje olyan dolgokban mutatkozik meg, mint például, hogy a gyermek nem szívesen játszik másokkal - játéka nem interaktív -, és nem is mutat túlságosan nagy érdeklődést az iránt, hogy mi történik körülötte.

Bár ezeknek a testvéreknek 3 éves korukig normális a fejlődésük, egy jelentős kisebbségnél árnyaltabb autizmussal kapcsolatos problémák vagy fejlődési késedelem figyelhető meg - mutattak rá a kutatók, akik felfedezésüket egy torontói orvosi konferencián készülnek bemutatni 2012 májusában.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.