Egészséges vesék

Mit mond a vizelet színe?

A vizelettel távozik testünkből a felesleges víz és a veséken keresztül a vérből a salakanyag. De nem mindegy, mikor milyen szín, a halvány sárgától a mélyborostyánig, köszön vissza a fehér kerámián.

2012.11.21 18:32ma.hu

A vizelet halványsárga színe azt jelzi, nincs különösebb gond, de ha változást észlelünk, ami egy napnál tovább is fennáll, akkor az egészségügyi problémákat jelezhet. Általában, a kellő mennyiségű vízfogyasztással már javíthatunk állapotunkon, ám ha a több folyadékbevitel ellenére sem változik a vizelet színe, menjünk orvoshoz. Mindazonáltal, a végeredményt az is befolyásolhatja, hogy mit eszünk vagy mit szedünk (gyógyszer). Lássuk a leggyakoribb színeket, és a lehetséges okokat:

Színtelen vagy halványsárga
Ez a vizelet normális színe. Ha a wc-kagylóban ezt látjuk, akkor kellően hidratáltak vagyunk és szervezetünk annak rendje és módja szerint működik. Általában akkor tapasztalhatjuk ezt, ha kellő mennyiségű vizet iszunk minden nap.

Sárga
A fenti állapottól eltérően a sárga vizelet azt mutatja, hogy nincs kellő mennyiségű víz a szervezetünkben. Ez a fokozott izzadásnak tudható be, vagy a hiányos folyadékbevitelnek. Amit tehetünk az az, hogy több vizet hajtunk le naponta, elkerülve a kiszáradást.

Sötét sárga
Néhány gyógyszer szedése sötét sárga vizelettel jár. Amennyiben észleljük ezt a színt, keressünk fel orvost rövid időn belül, mert komoly egészségügyi problémák is húzódhatnak mögötte, mint veseelégtelenség vagy hepatitis.

Tejfehér
Szinte biztos, hogy nagymennyiségű baktérium terjeng a húgyutakban, ez komoly fertőzéses-gyulladásra utal, vagy vesekőre.

Vörös vagy rózsaszín
Akkor tapasztalhatunk elsősorban pirosas vizeletet, ha vörös ételfestéket tartalmazó táplálékot fogyasztottunk, vagy olyan növényeket, amelyek természetes színe is lilás-vörös, ilyen a cékla, vagy a feketeszeder. Ám előfordulhat, hogy vér kerül a vizeletbe, ami komoly problémát jelent, a húgyutak betegségét, vesekövet vagy komoly megerőltetést.

Narancs
Egyes készítmények szedése narancsszínűvé változtatja a vizeletet. De ugyanez történik akkor is, ha túl sok sárgarépa-levet iszunk.

Kék vagy zöld
Nem csak egyes gyógyszerek hatására lehet kék vagy zöld színű folyadék a wc-kagylóban, hanem a mesterséges színezéket tartalmazó ételek fogyasztásának eredményeként is, de ha sok aszparáguszt eszünk, akkor se lepődjünk meg, mert annak is ilyen hatása van.

Normális körülmények között némileg eltérő színezetű a vizeletünk, nincs is okunk emiatt aggódni. De ha az elváltozás több mint 24 órán át fennáll, és egyéb tüneteket is tapasztalunk, mint például rosszullét vagy magas láz, mindenképpen menjünk orvoshoz, amint lehet!

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.