A vizeletmegtartásban is hasznos lehet

A botox injekciót "lentre" is be lehet adni

A ránctalanító kezelések során gyakran alkalmazott botox injekciók most a komoly vizeletmegtartási problémákon segíthetnek.

2012.10.08 18:37ma.hu

Az egyik legmérgezőbb vegyület, a Clostridium botulinum baktérium által termelt botulinum toxin (botox) a plasztikai sebészetek és a ránctalanító beavatkozások leggyakrabban használt eszköze a szike mellett. Ám az orvosok most új területen is bevetnék.

A botox injekciók ugyanis kiválóan alkalmazhatók az orvostudományban is, mégpedig az inkontinencia és a gyenge húgyhólyag problémáinak kezelésében.

Egy új tanulmány szerint, mely során 250, vizeletmegtartási problémával rendelkező nőt kérdeztek meg, a kutatók azt tapasztalták, hogy a húgyhólyagba adott napi egy injekció kiváltja a szájon át szedhető tabletták napi adagját, azaz csökkenti a vizeletcsepegés mértékét. A felmérésben részt vevők 70 százaléka számolt be arról, hogy háromnál kevesebbszer akadt ilyen problémájuk naponta ahhoz képest, hogy a kutatás előtt a tabletták mellett legalább naponta ötször tapasztaltak vizeletfolyást.

„Mind a tabletták, mind a botox segít a húgyhólyag eresztésének csökkentésén” – állítja Anthony G. Visco kutatóorvos, a Duke Egyetem specialistája, mindazonáltal, mint minden gyógyszernek, ennek is vannak mellékhatásai, például a visszatérő húgyúti fertőzések. Tehát amíg tehetjük, éljünk a gyógyszermentes lehetőségekkel (például torna).

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.