Szagról ismerszik meg a bizarr gyógytojás

Hímes tojás kínai módra: szűzfiú-vizeletben főzik a "csemegét"

Kína keleti részén nyugati szemmel nézve meglehetősen bizarr húsvéti hagyomány tartja magát immáron évszázadok óta: tavasszal kisfiúk vizeletében főzik a tojást, vélt egészségvédő hatása miatt.

2012.04.04 11:29ma.hu / MTI

Tavasz tájékán meglehetősen bizarr, sőt, az európai gyomor számára kifejezetten felforgató szokás veszi kezdetét a Kína keleti részén található Tungjangban: szűzfiú-tojást esznek az egészség megőrzése, a hőguta elkerülése, a vérkeringés javítása, meg úgy összességében az egész szervezet regenerálása érdekében. Szerencsére nem a kisfiúkat herélik ki, megelégszenek a vizeletükkel is, ezen kívül csak néhány szokásos tyúktojásra van szükség a furcsa "csemegéhez".

A több évszázadra visszanyúló népszokásról már senki nem tudja megmondani, miért csak a 10 éven aluli, tehát biztosan szűz kisfiúk vizelete alkalmas az igazi hím-es tojás elkészítéséhez, de sokan esküsznek az orrfacsaró bűzéről is messziről felismerhető tojás jótékony hatásaira.

A hozzávalók viszonylag egyszerűnek tűnnek, ám gondos odafigyelést igényelnek: a fiús szülők szorgalmasan gyűjtögetik csemetéjük vizeletét, sőt, még az iskolákban is ilyenkor vödröket tesznek ki, hogy abban fogják fel az értékes "nedűt".

Amikor megfelelő mennyiségű lé gyűlt össze, akkor előbb héjában megfőzik a nyers tojást, majd megpucolják, és több órán keresztül lassú tűzön, az időközben elpárolgott főzőlét folyamatosan pótolgatva párolják a finomságnak távolról sem nevezhető "csodaszert". Aki nem akar fáradozni az elkészítésével, készen is megveheti, mindössze duplájába kerül a hagyományos, vízben főtt tojásnak, és az is biztos, hogy lehetetlen hamisítani: összetéveszthetetlenül büdös.

Bár nem mindenki rajong az étekért, sőt, az egészségügyi erejét is erősen kétlik, a tungjangi kormányzat kinyilvánította: a hagyomány a kulturális örökség sérthetetlen részét képezi - azaz egy jó darabig még biztosan legálisan hódolhatnak a "rajongók" a bizarr szokásnak.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.