Daganatellenes szer

Új lehetőség a vastag- és végbéldaganatok kezelésére

Az Európai Gyógyszerügynökség (EMEA) részeként működő Emberi Felhasználásra Szánt Gyógyszerek Bizottsága (CHMP) pozitív véleményt fogalmazott meg egy Merck által gyártott daganatellenes szer alkalmazásának kibővítéséhez.

2008.06.03 18:15medipress.hu

A Magyarországon is törzskönyvezett terméket egészen pontosan az ún. epidermális növekedési faktort (EGF) expresszáló, áttéteket adó vastag- és végbél daganat egyik típusának (KRAS vad típusú metasztatikus colorectalis tumor) elsődleges kezelésére javasolják. A KRAS gén az EGF receptor expressziójában résztvevő egyik fehérjét kódolja. Vad típusú KRAS tumornak azokat a daganatokat nevezik, amelyekben a génszakaszon nem következett be változás (mutáció), így annak aktivitását egy meghatározott folyamat szabályozza.

A Merck termékének éppen ez a szabályozási folyamat képezi a célpontját, így hatékonyan képes gátolni a KRAS működését. Az ilyen típusú esetek adják az áttétes colorectalis daganatok 65%-át. A gyógyszert más kemoterápiás szerekkel kombinációban ajánlják, de önmagában is alkalmazható lesz olyan betegeknél, akik nem reagálnak a szokásos oxaliplatin- és irinotecan-terápiára, illetve nem tolerálják az irinotecant.

A készítmény hatékonyságát két nagy randomizált, placebo-kontrollált klinikai vizsgálat eredményei is igazolták. Dr. Wolfgang Wein, a Merck Serono onkológiai részlegének alelnöke úgy nyilatkozott, hogy „a CHMP pozitív szakvéleménye lényeges előrelépést jelent a colorectalis daganatok kezelésében, és egy lépéssel közelebb visz a rákos betegek egyénre szabott terápiájához”.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.