Gyulladt az ínye?

A fogínybetegségek és a daganatos kockázat

A fogínybetegségekben szenvedőknél, mind dohányosoknál, mind nemdohányzóknál, magasabb a daganatos betegségek kockázata - állítják angol kutatók.

2008.06.01 19:02MTI

A britek többsége szenved fogínybetegségben szenved, amit valamilyen állandósult bakteriális fertőzés okoz. Különösen gyakoriak az ínyproblémák a dohányosoknál - olvasható a BBC News hírei, valamint a The Gazette kanadai lap online kiadásában. Az Imperial College London kutatói csaknem ötvenezer amerikai férfi sorsát, egészségi állapotát követték nyomon 18 éven keresztül, 1986 és 2004 között.

A vizsgálatban 48 357 egészségügyi dolgozó vett részt, akik kétévente töltöttek ki az egészségi állapotukat firtató kérdőívet. 1986 és 2004 között 5720 rákos beteget diagnosztizáltak, s mint kiderült, azoknál a személyeknél, akiknek kórtörténetében szerepelt a fogíny valamilyen betegsége, 14 százalékkal magasabb volt a rosszindulatú daganat kifejlődésének valószínűsége, mint azoknál, akiknek nem voltak ilyen problémáik.

Az egyéni eseteket és különböző daganatféleségeket elemezve a kutatók kiderítették, hogy a fogínybetegségben szenvedő férfiaknál 49 százalékkal magasabb a veserák kockázata. A hasnyálmirigy-daganat valószínűsége 54 százalékkal magasabb, míg a vérképző szervek rosszindulatú betegségeinek, olyanoknak, mint a leukémia, a non-Hodgkin lymphoma, s a myeloma kockázata 30 százalékkal magasabb.

A vizsgálat szerint 36 százalékkal magasabb a tüdőrák kockázata is, ám ezt részben a dohányzás is magyarázhatja. A kutatók szerint nem világos, hogy a fogínybetegségek miként növelhetik a rákos betegségek kockázatát. Lehetséges, hogy a szájüregből a kórokozók a véráramba jutva növelik a daganatok veszélyét, vagy a szervezetnek a szájüregi fertőzésre adott immunválasza lehet hatással a folyamatra. A kutatást irányító Dominique Michaud szerint azonban az a legvalószínűbb, hogy a szájüregi betegség inkább tünet, mint ok. "A fogínybetegség önmagában nem okoz rákos megbetegedést, hanem jelzi az illető fogékonyságát a rosszindulatú daganatra" - magyarázta a kutató.

A továbbiakban a tudósok elsődleges célja kivizsgálni, hogy miben különbözik a fogínybetegségben szenvedők és az egészségesek immunreakciója. Ily módon valamelyest megismerhetik a rákos folyamat kialakulásának mechanizmusát. Korai lenne kijelenteni, hogy az emberek gyakoribb és alaposabb fogmosással, valamint a fogselyem használatával csökkenthetik a rák rizikóját. "Egy sor más oka is van annak, hogy miért kell nagyobb figyelmet kell szentelni a fogápolásnak. Ezek a kutatások csupán újabb ösztönzést adhatnak, ám a vizsgálatokat meg kell ismételni" - hangsúlyozta Dominique Michaud.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.