Fontos a rendszeres szűrés!

Vigyázat! Fiatalabb nőkben gyorsabban nő a melldaganat

Norvég kutatók a melldaganatok növekedésének új modelljét dolgozták ki egy közel 400 000 nő részvételével készült szűrővizsgálat-sorozat eredményeként.

2008.05.09 20:00medipress

Ennek segítségével az orvosok képesek lesznek megbecsülni a szűrővizsgálatok során felfedezett melldaganatok arányát (a szűrés érzékenységét) és a melldaganatok növekedésének mértékét különböző korosztályoknál. 

Az eredmények szerint a tumor növekedési sebessége nagyon különbözőek a páciensek között, de általában elmondható, hogy a kor előrehaladtával a daganatok is lassabban nőnek. A daganatok növekedésének megértése különösen fontos a szűrővizsgálatok és a klinikai gyógyszerkipróbálások szempontjából. A mostani vizsgálatok során a norvég Etiológiai Kutatási Intézet munkatársai 395 188, 50 és 69 év közötti nőt vizsgáltak meg. 

A daganatok növekedése páciensenként igen változó volt: eredményeik szerint minden huszadik tumor egy hónap alatt a duplájára, 10-ről 20 milliméteresre növekedhet, de nem ez az általánosan jellemző. Voltak olyan esetek, ahol ehhez a növekedéshez a tumornak hat évre volt szüksége. Az átlag duplázódási idő 1.7 év volt, ennyi idő kellett a daganatnak, hogy 10 milliméterről 20 milliméterre nőjön. A szűrővizsgálatok szempontjából is igen fontos a daganatok növekedésének megértése, hiszen míg egy 5 mm-es daganatot csak az esetek 26 százalékában sikerült felfedezni, addig egy 10 mm-est már 91 százalékban.
 
A kutatócsoport összevetette a most kifejlesztett növekedési modellt az eddig használatban lévő ún. Markov-modellel, és eredményeik szerint a mostani közel kétszer pontosabb, mint a Markov-féle változat.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.