Ennyi kell, hogy minden jól menjen

Négy hónap alatt válunk jó anyává

Kutatók megállapították, hogy a nőknek négy hónapra és 23 napra van szükségük ahhoz, hogy hozzászokjanak életük forradalmi változásához, és igazán jó anyák legyenek.

2012.10.22 09:28Konrád - ma.hu

Mire 5 hónapos lesz a kicsi, a friss anyuka már képes rutinszerűen végezni a gyerekkel járó feladatokat, és megfelelő önbizalommal képes megbirkózni minden dologgal, amivel csak gyermeke meglepi.

Ekkorra megy már csuklóból a pelenkacsere, a fürdetés, megszokja az ember a kevés alvást, képes felismerni a gyerek sírása közötti különbséget, jól bánik a babával más emberek között is és mindig fel van szerelve finom falatokkal és egy váltás ruhával. Fél év sem kell ahhoz, hogy az anya megnyugodjon és ne kezdjen el váratlanul zokognia a fáradság vagy a vegytiszta frusztráció miatt.

Egy friss tanulmányból kiderül, mik az igazán fontos jelek. Például, ha a baba már átalussza az egész éjszakát vagy ha az anya nem esik pánikba, mikor egy kis hőemelkedése van a kicsinek. “Anyának lenni eleinte vegyes érzelmekkel teli és néha hihetetlenül elsöprő erejű feladat” - mondta el Claire Rayner, a felmérést megrendelő ismert babamárka szóvivője.

“Ez a legjobb dolog, ami valakivel történhet, de érthető módon nagyon ijesztő lehet. Az eredmények viszont azt mutatják, legyen bármennyire is nehéz az anyaság, a nőknek kimeríthetetlen forrásaik vannak, amiknek segítségével átvészelik az első napokat, és végre úgy érzik, ők irányítják a dolgokat”.

A változás hatalmas és a kétségbeesés, valamint az aggodalom áradata természetes, de maga tény is, hogy mennyire aggódnak, azt bizonyítja milyen jó anyák lesznek később.

Az apukáknak ezért sem szabad ebben az időszakban kivonniuk magukat a családi életből, hiszen a barátoktól kapott rosszhiszemű megjegyzések ellenére, miszerint „Te úgysem tudod megszoptatni”, a feladat ilyenkor nem is a baba, hanem jóval inkább az anya támogatása.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.