Gyorsan elmúlik a gyermeki bizalom

Megdőlt a híres mályvacukor-teszt?

A University of Rochester kutatói elvégezték a híres mályvacukor tesztet, de ezúttal egy kis változatással, amiből kiderült, a bizalom is fontos szerepet játszik a gyerekek tűrőképességében.

2012.10.19 06:44Konrád - ma.hu

1972-ben a Stanford egyetemen 600 gyerek részvételével végezték el először a kísérletet. A 4-6 éves gyerkőcöket egy üres szobába helyezték és egy darab édességet tettek eléjük. Felajánlották nekik, hogy vagy megeszik azonnal az finomságot vagy várnak vele 15 percet és akkor kapnak egy másikat is. Sok gyerek megpróbálta elterelni a figyelmét az előtte lévő ínycsiklandó falatról, de végül csak a részvevők egyharmada bírta ki a negyed órát.

Celeste Kidd, a Rochester Egyetem agy és kognitív tudományok doktorjelöltje egy ízben - mikor hajléktalanok között végzett önkéntes munkát - tanúja volt annak, hogy egy kislány nyalókáját egy nagyobb gyerek elvette. A lány nem kezdett el sírni, és nem is tűnt nagyon szomorúnak. Kidd szerint azért, mert megszokta, hogy ne várjon el sokat a környezetében lévőktől. Ez az élmény inspirálta, hogy végrehajtsa a mályvacukor-tesztet, ezúttal a bizalomra helyezve a hangsúlyt.

Hogy megvizsgálják a megbízhatóság szerepét a késleltetett jutalomban, a kutatók két csoportra osztották a résztvevő 28 gyereket. Az első csoport lett a “megbízhatatlan csoport”, akiknek rossz művészeti eszközöket adtak, majd elmondták nekik, hogy ha várnak egy kicsit jobbat kerítenek számukra. A kutatók két és fél perc múlva üres kézzel tértek vissza, és elmondták, sajnos félreértés történt, nincsenek jobb anyagok. Ezután matricákat adtak a gyerekeknek, majd közölték hamarosan visszatérnek még több matricával. Pontosan két és fél perc múlva azonban megint üres kézzel jöttek vissza. A másik, “megbízható csoportnál” ugyanezt játszották el, de itt valóban meghozták a beígért tárgyakat.

A 4 éves Evelyn Rose részt vett a kísérletben. Fotó: J. Adam Fenster, University of Rochester

Ezután hajtották végre a mályvacukor-tesztet. A szülők és a kutatók megfigyelték, hogy mit tesznek a magukra hagyott gyerekek, akik a kísérlet végén végül három plusz édességet kaptak. A tudósok megdöbbenve figyelték, hogy a megbízhatatlan csoport tagja három perc két másodperc múlva elfogyasztották a mályvacukrot, míg a megbízható csoport gyermekei tizenkét percet és két másodpercet vártak. Az első csoportból mindössze egy gyerek nem ette meg a mályvacukrot a másodikból kilencen várták ki a beígért második nyalánkságot. Ugyan a kutatók feltételezték, hogy a második csoport tagjai tovább bírják majd, de ekkora időkülönbségre nem számítottak.

Richard Aslin professzor szerint a kísérlet megmutatta, hogy a gyerekek igenis függenek szüleik általános megbízhatóságától vagy megbízhatatlanságától, de egy alkalom még nem változtatja meg a világról alkotott képüket. Ugyanakkor nem javasolják senkinek, hogy otthon is elvégezzék saját gyermekeikkel a tesztet, hiszen az biztosan nem működne a szülők esetében, mert a gyerekeknek egészen más elvárásaik vannak az őket nagyon szerető személyekkel szemben.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.