Megszabadulni az orrba került tárgyaktól

Mi mindenre jó az "anya csókja"?

Gyakran előfordul, hogy a kisgyerekek valamit feldugnak az orrukba, ami aztán ott is ragad, pánikba kergetve a szülőket, akik nem tudják, mit tegyenek.

2012.10.19 10:44Konrád - ma.hu

Pedig van egyszerű módszer az idegen test orrból történő kiszabadítására, méghozzá az “Anyai Csók”. Dr. Stephanie Cook angliai háziorvos szerint már 1965 óta sikerrel alkalmazzák az egyszerű módszert a kicsik orrüregének felszabadítására.

Dr. Cook és kollégái megvizsgálták, mennyire biztonságos az eljárás. Mi is pontosan az “Anyai Csók”? Ha valami bennszorul a gyerkőc orrában, az anya miközben ujjával befogja a szabadon maradt orrlyukat, rátapasztja száját gyermeke szájára és erőteljesen belefúj. A légnyomás ki fogja lökni a bennragadt tárgyat szabaddá téve a légutakat.

A kutatók rengeteg szakcikket áttanulmányoztak, amiben az eljárás használatáról értekeztek. Megállapították, hogy a módszer az esetek 59,9 százalékában hatásos volt és nem voltak mellékhatások. Dr. Cook összegzése szerint az “Anyai Csók” kiváló elsősegély-megoldás, ha valami bennszorul a gyerek orrában.

Mellékhatásai valóban nincsenek, a legrosszabb eset az, ha az idegen test nem jön ki az orrból és szükségessé válik a sebészi beavatkozás. Még az orvosok is gyakran használják a technikát a sürgősségi ellátásban, és a gyerekek nem találják sem ijesztőnek sem kellemetlennek. Minden csak attól függ az orvos meg tudja-e győzni az aggódó szülőt, hogy az fújjon bele gyereke szájába.

Függetlenül attól, mennyire egyszerűnek tűnik az eljárás, a szakemberek azt javasolják, csakis orvosi felügyelet mellett próbálják alkalmazni a „csókot”, nehogy a bent szorult dolog még jobban megakadjon, vagy véletlenül a tüdőbe jusson. Szinte minden doktor egyetért abban, hogy a módszer lényegesen jobb, mint ha az eltávolítás során nyugtatókat és mindenféle kampókat használnának, amire ettől függetlenül sajnos sor kerülhet, ha az “Anyai Csók” sem segít.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.