Hogyan lássuk el házikedvenceinket?

A kisállatoknak is jár az elsősegély

Képzeljük csak el a helyzetet: szokásos, reggeli kutyasétáltatás, a megszokott útvonalon, a parkon keresztül. Aztán egyszer csak arra eszmélünk, hogy szeretett kutyusunknak ömlik a vér a tappancsából, mert átgázolt a néhány méterrel odébb szétszórt üvegcserepeken. Mi kell ilyenkor tenni?

2008.03.27 09:20medipress.hu

A legtöbb kisállatulajdonos nincs felkészülve az ilyen, vagy ehhez hasonló helyzetekre, így az állatvédő szervezetek most azt tűzték zászlajukra, hogy ezen a szomrú helyzeten javítsanak. Minden év áprilisában megpróbálják a kisállat-tulajdonosokat oktatásokkal és figyelemfelkeltő akciókkal felkészíteni a kedvencüket érő balesetekre.

„Egy kisállatot birtokolni nagy felelősség” – nyilatkozta Brent Hinton, a PetFirst nevű kisállat-egészségügyi szolgáltató cég vezérigazgatója, aki korábban a Kentucky Állatvédő Egyesület igazgatója is volt. „A kis szőrös kedvenckéink jólétéért felelősséggel tartozunk, és ebben az is benne foglaltatik, hogy tudjuk mit kell tennünk vészhelyzetben, ismerjük az alapvető elsősegély-nyújtás szabályait.” – tette hozzá az úriember.

Annak ellenére, hogy a kisállatok gyakorta betegednek meg, és emiatt számos esetben kell állatorvoshoz vinnünk őket, sokszor az alapvető elsősegély is hasznos lehet. Ilyen esetek például a

* Horzsolások, kisebb zúzódások, égési és fagyási sérülések
* A légutak hirtelen elzáródása, fulladozás
* Szemsérülések, idegen test okozta szaruhártya irritáció
* Rovarcsípés
* Hányás, hasmenés
* Mérgezések

Hinton szerint a kisállat-tulajdonosoknak össze kellene állítaniuk a saját kis elsősegély dobozaikat, amiket otthon és az autóban is állandó készenlétben kellene tartaniuk. Előre elkészített csomagok is megvásárolhatók a kisállat-kereskedésekben, állatorvosoknál, és az interneten keresztül is. Ezekben általában fertőtlenítő, antibiotikus kenőcsök, géz, steril mull-lap, sebtapasz, szemcsepp, fecskendő, olló és egyéb kötszerek találhatóak meg.

Sok amerikai állatvédő egyesület, állatorvos és még a Vöröskereszt is, amellett, hogy kínál ilyen, és ehhez hasonló elsősegély-ládákat, meg is tanítja a kisállat-tulajdonosokat arra, hogy hogy is kell ezekkel bánni. Egyik legfontosabb „tananyag” például a Heimlich-féle műfogás elsajátítása, mellyel a kiskutyáknál és kölyök macskáknál igen gyakori fulladásos esetek előzhetők meg.

„Sajnos nem létezik csak kisállatok számára fenntartott segélyhívó szám, így különösen fontos, hogy az állatbarátok folyamatosan képezzék magukat ilyen téren is, nehogy készületlenül érje őket egy nem várt helyzet.” –tette hozzá Hinton.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.