Csúf jövő

A hiperaktívak börtönben végzik?

A figyelemzavaros gyerekek felnőttkori esélyeit vizsgálták amerikai kutatók. Megdöbbentőek az eddigi eredmények.

2012.10.17 10:14MTI

Figyelemhiányos és hiperaktív zavarral (ADHD) élő gyerekek sorsát követték nyomon az eddigi leghosszabb időtartamú követéses vizsgálatban amerikai kutatók: az Archives of General Psychiatry című szakfolyóiratban közzétett tanulmányuk szerint azoknál, akik gyerekként hiperaktívak voltak, felnőttkorban gyakoribb a függőség, a válás, valamint képzettségi szintjük és átlagos jövedelmük is alacsonyabb.

"Többségük jól van, de kis hányaduk komoly problémákkal néz szembe, börtönbe jutnak, kórházi kezelésre szorulnak" - összegezte eredményeiket Rachel Klein kutatásvezető, a New York-i Egyetem Langone Orvosi Központjának munkatársa.

Klein csapatával 135 olyan férfi sorsát követte nyomon évtizedeken át, akiket iskolai tanáraik hiperaktívnak minősítettek az 1970-es években. Mint elmondta, a gyerekek mindannyian átlagos, középosztálybeli családból indultak, jó szándékú szülőkkel. Amikor a fiúk 18 évesek voltak, a kutatók létrehoztak egy kontrollcsoportot, amelyben hasonló korú és társadalmi státusú fiatalok voltak, majd átlagosan 41 éves korukig követték nyomon sorsukat.

Az eredmények értékeléséből kiderült, hogy az ADHD-vel élő gyerekek átlagosan 2,5 évvel korábban hagyták abba iskolai tanulmányaikat, és csupán 4 százalékuk szerzett felsőfokú végzettséget, miközben a kontrollcsoportban 29 százalék volt ez az arány.

Felnőttként az átlagos fizetés a kontrollcsoportban közel 90 százalékkal volt magasabb, mint a volt ADHD-s férfiak csoportjában. Utóbbiak közül minden harmadik volt már börtönben 41 éves korára, míg a kontrollcsoport tagjainál ez az arány ennek csak a harmada volt. A gyermekként hiperaktívnak minősített emberek körében gyakrabban fordult elő válás és drogfüggés is.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.