Betörők munkáját könnyítik a közösségi hálók

"Ide törjünk be, kiírta a Facebookra, hogy nyaral"

Üzenőfal, csiripelés, az emberek ma már szinte folyamatos tájékoztatást adnak arról, mit csinálnak éppen, de ennek komoly veszélyei vannak.

2012.10.09 14:07Konrád - ma.hu

A túlságosan aktív élet a közösségi hálókon nem feltétlenül jó dolog. Sokan vizsgálták különböző pszichológiai szempontból a Facebookot és a Twittert, de míg a kutatók többnyire csak találgatják a hálók negatív hatásait, addig van olyan rossz oldala a közösségi hálózatoknak, amiknek kézzel fogható és igen kellemetlen bizonyítékai vannak.

Ugyanis nem csak a barátok figyelnek ránk, hanem olyan emberek is, akik nem velünk, hanem értéktárgyainkkal szeretnének szorosabb kapcsolatot. A betörők például előszeretettel figyelik leendő áldozatuk online aktivitását, hiszen olykor meglepően pontos információkhoz juthatnak.

Egy 2000 lakástulajdonossal folyt felmérésből kiderült, hogy 35%-uk közli előre valamely közösségi hálózaton, hogy mikor tervez nyaralni menni és rendszeresen posztol arról, hol érzi éppen nagyon jól magát. Miközben a hasát sütteti valamely tengerparton, elképzelhető, hogy egyik “ismerőse” éppen a lakását rámolja ki, hiszen első kézből tudja, hogy nincs otthon senki.

Ráadásul az emberek sok információt közölnek akár szóban, akár képek segítségével otthonukról és mindennapi életükről. Mondhatni önként segítik a  rablók munkáját, akik előzetesen a posztok alapján fel tudják mérni a lakás mely részében találhatóak értékes dolgok, ezzel gyorsítva az “éjszakai műszakot”.

Mindemellett az emberek a mai napig igen felelőtlenek, mikor hosszabb időre távoznak otthonról. Noha már sok helyütt elmondták, mégis az emberek nagy része nem tudja milyen fontos, hogy ne hagyják a leveleket felgyűlni a  postaládában és érdemes égve hagyni egy lámpát, hátha az visszatartja a betörőket.

Ezek nem légből kapott feltételezések. A brit Friedland biztonsági cég 50 ex-bűnözővel készített interjújából kiderült, hogy a betörők 80%-a figyeli a közösségi hálózatokat, hogy információkat nyerjenek leendő áldozataikról. Nem csak az online, de a való életbeli biztonságra is oda kell figyelniük azoknak, akik életük minden pillanatát megosztják az interneten.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.