Sárkány ellen sárkányfű

A levendula jót tesz a kellemetlen vizsgálatok ellen

Közismert, hogy a levendula csillapítja a fejfájást és álomra ringat - mármint azokat, akiket nem irritál erős illata. Most már az is bizonyított, hogy elviselhetőbbé teszi a kellemetlen orvosi kezeléseket.

2012.07.20 13:14ma.hu

Az emberek nagy része azért nem jár rendszeresen fogorvoshoz, mert fél a fogásztól, ez az aggodalom márpedig eléggé romboló hatással van fogaik egészségére. A félős fogbetegek körében tapasztalt szorongás ráadásul a szakemberekre is átragad: teljesítményükre nagyban hatással van az, hogy munkájukat nagyfokú feszültség közepette kell végezniük, ráadásul a kezelési idő is jelentősen megnövekszik így.

A vizsgálatok során ráadásul azt tapasztalták, hogy kezelési típustól függetlenül is megnyugodtak az emberek azokban a rendelőkben, ahol levendula volt kihelyezve. Ennek ellenére vannak szkeptikusok, akik jobban hisznek a pszichológiai tanácsadásban, vagy a speciális hipnoterápiákban a természet helyett.

A tanulmányban résztvevők mind rendelkeztek a kezelésekhez előre egyeztetett időponttal, ám a csapat egyik fele a négyhetes periódus alatt gyertya melege által aktivált olajcseppek illatában töltötte idejét a szakrendelőkben, míg a maradék nem.

Mint kiderült, akiket nem ért a levendula, 10,7-es szorongási szinttel rendelkeztek, szemben a gyógynövényt szagolók7,4-es eredményével.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.