Jövőre elkészül a Levendula-ház

Látogatóközpont épül Tihanyban 340 millió forintos beruházással

Új látogatóközpont épül Tihanyban a Belső-tó partján, a beruházás teljes költsége 340 millió forint és a tervek szerint jövő áprilisra elkészül - mondta az MTI-nek Balogh László, a Balaton-felvidéki Nemzeti Park igazgatója.

2010.08.08 16:00MTI

Balogh László elmondta, hogy a Közép-dunántúli Regionális Operatív Program pályázatán a beruházáshoz 85 százalékos támogatást, azaz 290 millió forintot nyertek, a fennmaradó 15 százalékos önrészt a Vidékfejlesztési Minisztérium biztosítja. Az összesen 650 négyzetméteres épület energiaellátását víz-hőszivattyús rendszerrel és napkollektorral biztosítják, helyet kap benne egy 100 fős előadóterem három interaktív kiállítással. A kiállítások a Balaton-felvidéki Nemzeti Park természeti értékeit, a 2003-óta Európa-diplomás tihanyi gejzirites földfelszínt és a helyi levendulatermesztést mutatják majd be - ismertette az igazgató. Tósoki Imre, Tihany polgármestere elmondta: már 2003-ban kötelezettséget vállaltak a látogatóközpont megépítésére, ez volt ugyanis az Európa-diploma egyik feltétele. A beruházás a településnek új funkciót ad, az épület ökoturisztikai centrum lesz. Az épületet Tihany jellegzetességéről Levendula-háznak nevezik el, és a látogatók megismerkedhetnek majd a levendula termesztésével, lepárlásával és a levendulaolaj készítéssel. "Már jövőre szeretnénk látogatókat fogadni a Levendula-házban, mert az épület a nemzeti parkban túrázókat fogadja, a település és a park kapuja lesz; és innen irányítjuk tovább a vendégeinket" - mondta a polgármester.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.