Kis, szabad, alváslexikon

Ha ezeket tudta az alvásról, akkor mindent tud

Az ébren maradás hivatalos világrekordja, lehetséges gyilkosok a matracunkban, egy kontinens harca a szieszta ellen, és még sok más...

2012.07.19 10:14ma.hu

1. A krónikus horkolás kezelhető az UPPP-nek (uvulo-pharyngoplasty) nevezett plasztikai eljárással, mely során eltávolítják a légutakat elzáró részeket: a megnyúlt nyelvcsapot (uvula), és a „belógó” lágyszájpadi vitorlát. Egyik mellékhatása – a műtét utáni erős fájdalmon túl –, hogy megváltoztathatja a beszédfrekvenciát.

2. Egy másik lehetséges módszer magában foglalja a szájpad lágy részeinek gyógyszeres úton, injekciózással történő megkeményítését. Ez az úgynevezett snoroplasty, mely a görög „plastos”, formázás, és az angol „snore”, horkolás szavakból áll össze.

3. Az Oxford Egyetem egy 2002-es kutatása ragyogóan kiderítette, hogy a tradicionális bárányszámolgatás gyakorlata hatástalan a kóros álmatlanság, az inszomnia kezelésében. A szellemi tevékenység ugyanis annyira unalmas, hogy elkerülhetetlenül ránk törnek problémáink és aggodalmaink – az álom helyett.

4. A matracok átlagos élettartama 8-10 év. Nem véletlenül, hiszen addigra már tele lesznek mindenféle visszataszító dologgal; egy tanulmány kapcsolatot talált az ágybetétekben lévő baktériumok és a gyermekágyi halál között.

5. Egy kifejlett ágypoloska egy évig is képes életben maradni élelem nélkül.

6. 2004-ben 35 millió amerikai íratott fel magának altatót. Az elalvás elősegítéséhez bogyókat szedő 20 és 44 kor közötti felnőttek száma azóta megduplázódott.

7. Az Egyesült Államokban évente több mint százezer autóbalesetet okoz az álmosság. A szintén vétkes mobiltelefonozó sofőrök száma pedig hat százalékkal nőtt, tehát, ha fáradunk, ne hívjunk fel senkit!

8. Az ébresztőóra reggel hatra van beállítva – akkor miért ébredünk fel 5:59-kor? A szervezet belső óráját - mely révén néhányan maguktól is képesek felébredni a kívánt időpontban - az adrenocorticotropin stresszhormon vezérli. A hormonnak a szintje a várt ébresztés előtt egy-két órával kezd el emelkedni, fokozatosan készítve fel a testet az ébrenléthez szükséges állapotra.

9. Egy milliókat vizsgáló hatéves tanulmány azt mutatta, hogy a csupán 6-7 órát alvó emberek halálozási aránya alacsonyabb, mint azoké, akik nyolc órát is eltöltenek az éjszakai alvással.

10. 1964-ben, a mindössze 17 éves Randy Gardner 264 órát és 12 percet töltött folyamatosan ébren, felállítva ezzel a hivatalos világrekordot. Ezt követően 15 órát aludt egyhuzamban – nem egy csúcs, de nem rossz.

11. Erre még aludjunk egyet: az Európai Unióhoz történő csatlakozás gesztusaként, Spanyolország kampányt indított a tradicionális szieszta, és a délutáni pihenő eltörléséért.

12. Pontosan ennek a délutáni szundításnak köszönhetően a spanyolok átlagosan 40 perccel alszanak kevesebbet éjjelenként, mint a többi európai honfitársuk. Spanyolország vezet a munkahelyi balesetek számában, és a harmadik legalacsonyabb termelékenységi rátát is magáénak tudhatja az EU-n belül.

13. Ki tudta, hogy ez ilyen egyszerű? Indiában egy muszlim párnak fel kellett bontania házasságát, miután a férj alvás közben háromszor is kimondta a „talaq” szót, mely a válás arab megfelelője. A muzulmán törvények szerint ugyanis a „tripla talaq” egyenlő a tényleges válással.

14. Tévhit, hogy veszélyes a holdkórosok felébresztése. Sokkal nagyobb veszéllyel jár, ha a tetőn mászkálnak, vagy ha giga-szendvicseket gyártanak.

15. A bálnák és a delfinek szó szerint félig alszanak. Az agyféltekük felváltva alszik, így tudnak az állatok folyamatosan a felszínre emelkedni és levegőt venni.

16. Az álmodás összefüggésben van az elektromos aktivitás kisülésével, mely végigmegy az agytörzsön minden 90 percben a REM fázis alatt. Egy átlagos személy több mint hat évet tölt álmodással élete során, mely alatt 136 ezer álmot lát.

17. De senki sem tudja, miért álmodunk.

18. Örüljünk, hogy nem vezetett maratoni tévéműsort: több mint ötmillió amerikai gyerek szenved az nocturnal enuresis-től, azaz vizel ágyba éjjelenként. Életrajza szerint Suzanne Somers színésznő egy volt közülük.

19. A Szomnifóbia az elalvástól való félelem. (Ékes példája a Rémálom az Elm utcában című filmsorozat.)

20. Egyelőre nem ismerünk olyan celebet, aki ettől szenvedne.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.