Az alvási apnoé kezelésével javítható az erekció

Ha bejön a levegő, a pénisz is újra működik

Nem megy a szex és feltűnően horkolunk? Hogy jön össze a kettő? Nos, könnyen. A fiatalabb férfiaknál az alvási apnoé és az impotencia gyakran összefügg.

2012.06.14 10:15ma.hu

Sajnos, az alvási apnoé és a szexuális élet problémái kéz a kézben járnak. Egy tanulmány azonban most rámutatott, hogy az alvási apnoé kezelésével a férfiak szexuális gondjai is megszűnhetnek.

Az erekciós zavar 42 férfiból 17-nél elmúlt, amint kapott egy készüléket, hogy fenntartsa számára a levegő szabad áramlását alvás közben. Azok is a szexuális teljesítmény növekedéséről számoltak be, akiknek nem volt erekciós problémája, és használták a CPAP készüléket (continuous positive airway pressure - folyamatos pozitív légúti nyomás).

Miközben korábbi tanulmányok hasonló eredményekről adtak hírt, ez különösen jelentős - mondta el Dr. Steven Park, fül-orr-gégész és alvási specialista a New Yorki Montefiore egészségügyi központból. Véleménye szerint a tanulmánynak nagy hatása lehet.

"Ha valaki horkol, túl fáradt és gondjai vannak az intimitással, mindenképp teszteltesse magát, nem obstruktív alvási apnoéval küzd-e" - javasolta. 

Azoknak a férfiaknak a partnerei, akik kezeltetik magukat az apnoé ellen, jelentős javulásról számolnak be szexuális életüket illetően. Annak ellenére, hogy az alvási apnoé igen sok embert érint, többségük nem is tud problémájáról.

Az apnoé azzal jár, hogy az ember öntudatlanul is felébred többször az éjszaka folyamán: akár egy tucatszor egy óra leforgása alatt, mivel légutai bezáródnak, akadályozva a megfelelő légzést. Az alvási apnoéban szenvedők többnyire horkolnak is, és megmagyarázhatatlanul fáradtnak érzik magukat napközben.

"A légzési szünetek, amelyek alvási apnoénál gyakoriak, masszív stressz választ váltanak ki, növelve a "harcolj vagy menekülj"- választ, és a reproduktív funkciónk az utolsó, ami ilyenkor működésbe lép, például, ha egy tigris üldöz bennünket vagy egy támadást igyekszünk kivédeni" - magyarázta Dr. Steven Park.

A szexuális izgalmat és az erekciót a paraszimpatikus idegrendszer aktiválja. Szabályozza az emésztést és a reprodukciót is. A túl sok stressz csökkenti ezeket a funkciókat.

A Walter Reed Military Medical Center kutatói 92 férfit követtek nyomon tanulmányuk során. Átlagos életkoruk 46 év volt, és a résztvevők többsége túlsúlyos. 46 százalékuk erekciós zavarról számolt be, 27 százalékuknak nagyon alacsony volt a libidója.

Valamennyiüket obstruktív alvási apnoéval diagnosztizálták, és elkezdtek CPAP készüléket használni. 6 hónap után szexuális funkció- és elégedettség is javult a résztvevők esetében, amint kezeltették magukat.

Az erekciós zavar 41 százalékkal csökkent azok körében, akik korábban erre panaszkodtak. Joyce Walsleben, alvásszakértő professzor, a New Yorki egyetem egészségügyi iskolájának munkatársa elmondta, a levegőáramlást biztosító eszközök energiát adnak a páciensnek, azzal, hogy javítják alvását.

Ugyanakkor ezek a készülékek nem valók mindenkinek. Nemcsak drágák, néhány alvási apnoéval küzdő ember nem is tolerálja őket. Számukra más megoldást kell keresni, ami általában operáció.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.