Van, akinek 400-szor is elakad a légzése

"Nem vesz levegőt!" - Az alvási apnoé igenis lehet veszélyes

Több tévhit is létezik az alvási apnoéval kapcsolatban - aki ebben szenved, képes állandóan kialvatlannak érezni magát, hiszen akár 400-szor is elakadhat a légzése éjjel, ez felébreszti, de ő nem észleli ezt.

2011.03.18 10:50ma.hu

Számos tévhit kering az alvási apnoéval kapcsolatban - a probléma nem kevés embert érint, de sok esetben nem tudjuk, mi igaz róla, és mi nem.

A horkolás például nem egyenlő az alvási apnoéval, valóban lehet annak jele, de van különbség a kettő között.

Akik alvási apnoéban szenvednek, akár 400 alkalommal is megáll a légzésük az éjszaka folyamán 10-30 másodpercre, amikor azonban a légzés újra normális, horkolás is hallható. Az apnoé miatt azonban igen kialvatlannak érzi magát az ember napközben.

Az alvási apnoé igenis lehet veszélyes. Érdemes orvoshoz fordulni tanácsért!

Ha gondok vannak a pihentető alvással, az bizony mindenre rányomja a bélyegét, fáradt a test és az agy is. Kapcsolatban állhat a munkahelyi- és közlekedési balesetekkel, a szívrohammal és a stroke-kal.

Az apnoé valóban blokkolja a légzést egy rövid időre, hiába próbálunk lélegezni, a légzőizomzat nem működik, és nincs légzés.

A centrális alvási apnoé szindróma lényege, hogy több, mint 15 másodpercig tartó légzésszüneteket észlelhetünk, az állapot akár életveszéllyel is járhat. A vérben értékelhetően csökken az oxigén mennyisége, ha hosszú időre leáll a légzés.

Nemcsak időseket fenyeget

Tévhit, hogy csak az idősebb korosztályban figyelhető meg az alvási apnoé. Valóban elsősorban náluk, minden negyedik ember közül egynél előfordulhat a 60 év fölötti lakosságból.

Az igazság az, hogy már 40 év felett egyre gyakoribb, valójában bármelyik életszakaszban szenvedhet tőle az ember. Sőt, a gyerekek is szenvedhetnek alvási apnoétól, de a tünetek általában enyhék és általában kinövik. Néhányuknál ugyanakkor előfordulhat komoly egészségügyi probléma az alvási apnoé eredményeként.

Alkohollal jobban megy?

Vannak, akik a pihentetőbb alvás érdekében alkoholt fogyasztanak lefekvés előtt. Tévedés azonban, hogy ez segíti a nyugodt alvást, a szeszes ital miatt ugyanis elernyednek az izmok a torok hátuljában, amely elősegítheti a légzéskimaradást. Az altató tabletták is ugyanezt érhetik el.

Sokan nem hisznek benne, de a súlyvesztés segíthet alvási apnoéban szenvedőknél. Már kevés kiló leadása is javíthat a helyzeten. Akárcsak a dohányzás elhagyása.

Az alvási póz is segíthet. Ha oldalunkon, és nem hagyatt fekve alszunk. Léteznek speciális párnák is, melyek segítenek abban, hogy oldalt fekve maradjunk az éjszaka folyamán. .

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.