Bepörgünk a kevés alvástól

Hiperaktivitást okoz az alváshiány

Egy friss tanulmány szerint a jelentős alváshiány hiperaktivitásba taszíthatja az immunrendszert, az erős stresszhez hasonlító tüneteket produkálva. Mi még nem jutottunk el erre a szintre.

2012.07.06 17:30Konrád - ma.hu

Holland és angol tudósok megvizsgálták 15 egészséges férfi fehérvérsejtjét normális körülmények között és alvásmegvonás után is. A legjelentősebb változást a granulociták mutatták, amik elvesztették a nappal-éjszaka ritmus a számuk pedig megnőtt, különösen éjszaka.

Korábbi tanulmányok az alvási rendellenességeket és az alváshiányt a túlsúllyal, a diabétesszel és a magas vérnyomással hozták összefüggésbe.

Az alváshiány rosszul hat az agy azon régióira, ami meghozza a döntést, hogy mit együnk, ez ad magyarázatot a kevés alvás és a túlsúly közötti kapcsolatra.

Egy csoport egészséges felnőtt vett részt a két alkalomból álló funkcionális mágneses rezonancia vizsgálaton (fMRI), egyszer egy normális éjszakai alvás egyszer egy átvirrasztott éjszaka után.

Mindkét esetben a résztvevőknek értékelniük kellett mennyire vágynak bizonyos ételekre, amiknek a képét megmutatták miközben az agyukat figyelték. Az eredmények azt mutatták, hogy az alváshiány jelentősen rontotta a frontális lebeny aktivitását, amely terület kritikus fontosságú a viselkedésirányításban illetve a komplex döntések meghozatalában, mint amilyen annak kiválasztása mit együnk.

Tehát minden szempontból fontos, hogy a fejünkre húzzuk a takarót csak még 5 percre.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.