Veszélyben levő állatok hangjára emlékeztet?

Megdöbbentő, mit művel velünk a kemény zene!

Meghökkentő - tudósok kimutatták, hogy a kemény és a megrendítő zene agyunkat a veszélyben levő állatok hangjára emlékezteti.

2012.06.14 08:15ma.hu

A kemény vagy megrendítő muzsika az ember agyát a veszélyben levő állatok hangjára emlékezteti és serkenti. Kutatók nem látják bizonyítottnak, hogy a zenei torzulás a “Star Spangled Banner” Jimi Hendrix-dalban például arra késztet, hogy tudat alatt más emlősök sikolyára gondoljunk.

A tanulmány szerzője, Daniel Blumstein azonban elmondta, mindez megmagyarázza a biológiai hátterét annak, miért hoznak létre a zene egyes formái érzelmeket. A kutatók szerint ezek a zenék biológiai indíttatásból születtek.

Blumstein és kollégái a Los Angeles-i Kaliforniai egyetem ökológiai- és evolúciós tanszékéről azt tanulmányozták, hogyan keltik fel a figyelmet a magukat veszélyben érző emlősök és madarak. Kiderült, olyan torzulást idéznek elő hangjukban, mint amit akkor hallunk, amikor a zene hangerejét túlzottan feltekerjük.

A kutatók szerették volna jobban megérteni, hogyan reagálnak az emberek a zenében levő torzulásokra. Greg Byrant zenész és hangmérnök segítségével 10 másodperces zenei töredéket hoztak létre - voltak köztük lágy zenék és olyanok is, amelyek 5 másodperc elteltével kemény, durva zenébe váltottak át.

A cél az volt, hogy disszonáns hangokat hozzanak létre, hasonlókat ahhoz, mint amiket a vészhelyzetben levő állatok kiadnak. "Nem növeljük a tempót, az amplitúdót, csak zajt adunk hozzá, ami természetes módon keletkezik - biológia által inspirált zenét alkotunk."

Az a 42 egyetemi hallgató, aki hallotta a kemény, durva részletet tartalmazó zenét, ösztönzőbbnek, serkentőbbnek találta azt a többinél. A második csoport azonban, amely ezeket a zenei betéteket ártalmatlan videókat nézve hallhatta, kevésbé jött izgalomba.

"A zene csak önmagában képes serkenteni az izgalmat. Kísérleteink során kiderült, hogy a videó nézése elnyomta az ébredő válaszokat" - mondta Blumstein. Vagyis, a környezet befolyásolta a hallgatók érzéseit.

Daniel Levitin, a Montreal-i McGill egyetem pszichológia- és viselkedéstan professzora elmondta, a felfedezések alátámasztják azokat a teóriákat, miszerint a torzult hangok megragadják a figyelmet, mivel a veszélyhelyzet hangjait utánozzák.

Ezek a hangok hangosak, agyunk úgy értelmezi őket, mint amikor közvetlenül mellettünk valamilyen, potenciálisan veszélyes dolog történik, például váratlanul, nagy hanggal kipukkad egy lufi. Ez egy ősi reflex valamennyi emlősnél, mélyen az agytörzsben gyökerezik.

Tomas Chamorro-Premuzic, az University College London üzleti pszichológia professzora úgy véli, a tanulmány egy előzetes feltárása a zenei preferenciáink evolúciós alapjának. Fő üzenete, hogy a torz zene is bekapcsolódhat a kialakult biológiai folyamatokba agyunkban, melynek megvan a képessége a veszélyt érzékelni azelőtt, hogy tudatában lennénk.

Ám ennek nemigen van hatása mindennapjainkra. A szakember egyébként hozzátette, hogy tapasztalatai szerint a torz zene kedvelői általában kreatív és újdonságra nyitott emberek.

A tanulmányt a Biology Letters közölte.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.