Fontos a zene, az emberi kapcsolatok és a tanulás

8 dolog, amit tanulhatunk a rács mögött ülőktől

Mérgesnek lenni mindenkire és nem bízni az emberekben hosszútávon sehová sem vezet - furcsának tűnhet, de a börtönben ülőktől több dolgot is meg lehet tanulni.

2012.03.23 18:55ma.hu

A mindennapokban sokszor nem gondolunk bele, mennyi minden áll a rendelkezésünkre, amitől jól érezthetjük magunkat. Azok számára, akiktől mindezt elvették, vagy csak ritkán van lehetőségük akár csak zenét hallgatni is, minden értéknek számít.

Az Askmen.com egy elhagyatott szigeten levő amerikai börtön, a San Quentin lakóit kérte meg egy kérdőív kitöltésére, amelyből kiderül: bármily hihetetlen, a rácsok mögött ülőktől is van mit tanulni. Azt, hogy az apróságoknak is lehet örülni. Például...

- A zenének

Ha olykor megengedik a zenehallgatást a számukra, az különösen feldobja a napjukat. A család és a barátok vihetnek be nekik zenét. Zenét hallgatni, amikor lehetséges, igazi kincs, egy óriási plusz a számukra. A zene elvisz máshová, messzire a rácsoktól, a szürkeségtől, a csíkos rabruhák világából, azok az emberek közül, akikkel nap mint nagy össze vannak zárva és már egymás agyára mennek. Van, aki ennek hatására zeneórára is beiratkozott a börtönben, hogy jobban megismerje a műfajokat.

- Máshogy tekinteni egykori önmagunkra

Aki börtönben ül, teljesen átértékeli korábbi életét. Már semmi sem tűnik akkora gondnak, mint korábban. Az ember képes felülkerekedni dolgokon, amiket azelőtt súlyos problémának tartott.

Vagy felülkerekedni olyasmin, amit régen a saját hibájának érzett, felelősnek érezte magát miatta. Legtöbb esetben rájön, hogy nem volt igaza és oka sem aggódni valami miatt.

Dühösnek lenni mindenkire és agresszívnek lenni az emberekkel nem vezet sehova. Sőt, csak rosszabb lesz minden.

- A változás az egyetlen változatlan dolog

Van egy népszerű mondás a börtönben: az egyetlen változatlan dolog a változás. Gyakran előfordul, mindenféle figyelmeztetés nélkül. Például lehet odakinn szép nap, a srácok edzenek, sportolnak, kártyáznak, vagy csak élvezik a friss levegőt - majd a következő pillanatban egy börtönlázadás kellős közepén találhatják magukat. Kicsi a határvonal élet és halál között.

- Amivel töltöd az időt, olyanná válasz

Több ember tölti idejét a börtönben valami produktív dologgal, mint aki gyakorlatilag semmit sem csinál. Ez különösen igaz olyan börtönben, ahol sokféle programot kínálnak. Hogy ki mit választ, az sikerességét vagy kudarcát is meghatározza. Aki elfoglalja magát és igyekszik koncentrálni arra, amit csinál, az tudatosan készül a szebb jövőre.

- Kik az igazi barátok?

A börtönbe zárt ember hamar rájön, hogy kikre számíthat - úgy odabent, mint odakint. Mielőtt valaki belép a büntetés-végrehajtási intézménybe, széles baráti körrel bír - gyakran jár velük bulizni, szórakozni. Abban az időben azt hiszi, hogy stabil barátokkal rendelkezik, és mindig tartani fogják a kapcsolatot.

Aztán a dolgok megváltoznak, amikor börtönbe kerül. Nem ritka, hogy a fogvatartott rádöbben, hogy igazi barátja nem sok volt ezek az emberek között. Ekkor jön rá, kik az igazi barátok. Azok, akiket nem tör meg, hogy nem látják, nincs vele személyes kapcsolatuk akár éveken át. Egy biztos, szinte lehetetlen egy embert elég jól megismerni ahhoz, hogy barátnak nevezzük.

- A tanulás kiút

Az erőszak sajnos gyakori a börtönökben - hogy milyen formákat ölt, az börtönönként változó. Az oka egyszerűen az, hogy sok ember számára az erőszak az egyetlen, amivel meg tudnak oldani problémákat. Legtöbb esetben otthon is ezt látták.

Az erőszakot normális és elfogadott eszköznek tartják. Az egyetlen eszköz, amit tudnak használni. Ha azonban adnak az embereknek új eszközöket, és megtanítják őket, hogyan használják azokat, pozitív eredményeket is elérhetnek. Nemcsak bebörtönzöttként, hanem később a szabad életben is.

A tanulás az egyik legfontosabb eszköz. Minél több lehetőség van a börtönben a tanulásra, annál nagyobb az esély arra, hogy a rabok kitörjenek az erőszak szőtte hálóból, abból a világból és abból a tudatból, hogy csak erővel lehet elérni valamit.

- A fegyelmezettség jobb emberré tesz

Vannak emberek, akiknek "jót tesz" a börtön. Sokuk küzdött a kinti világban azzal, hogy képtelen kontrollálni saját magát, tetteit, az a kis "gonosz démon" mindig a vállán ül.

Ezért a börtön szerkezete, fegyelme számukra kijózanító. Van olyan rab, aki a felelősséget tanulta meg a börtönben: hogy felelős mindenért, amit csinál bent, és a legkisebb bakival is a szabadulását kockáztatja.

A tudatos cselekvés a másik dolog, aminek az elsajátítása fontos. Az elszámoltathatóság pedig hajt előre.

- Kellenek támogató emberek

A börtönben is alakulnak ki barátságok. Annak is lesznek támogatói, barátai, aki valami nagy bűntettet követett el. Nem egyszer történik meg, hogy egy rab azt mondja egy másiknak: "nem hiszem el, hogy te bántottál valakit. Jószívű vagy és nem egy rossz ember. Olyan vagy, mint én."

Sokan éreznek így egymás iránt. Ez példa arra, hogy az embernek bárhol és bármikor lehetnek barátai.

Sosem kell feladni az új ismeretségek kialakítását, a társadalmi kapcsolatok nagyon is szükségesek a mentális jóléthez!

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.