Nem az érzékeny gyomrúaknak ajánlott...

Hátborzongató: 10 testi funkció, ami a halál után is működik...

A halál nem állja útját bizonyos dolgoknak, még ha ezek a dolgok nagyon alapvetőek is - bizonyos testi funkciók a halálunk után is működnek, percekig, órákig, napokig, de akár hetekig is...

2011.11.28 10:15ma.hu

Nos, ez az írás nem éppen az érzékeny gyomrúaknak született. Bizonyos testi funkcióink ideig-óráig akkor is működnek, ha már meghaltunk. Tíz ilyen is van - elképzelni hátborzongató.

1. Körmök és haj növekedése: a test nem termel több köröm- és haj szövetet, de mindkét dolog "nő" még egy ideig a halál után. Ami történik valójában: a bőr elveszíti hidratáltságát, és visszahúzódik, ezért látszik a haj és a köröm hosszabbnak.

2. Az agy működése: a modern technológia egyik mellékhatása az "elmosódás" élet és halál között. Az agy teljesen megszűnhet működni, de a szív nem. Ha a szív megáll egy percre, nincs légzés, az illető meghalt - az orvosok megállapítják, hogy távozott, noha az agy technikailag még működik pár percig. Vagyis "összeszedi" az oxigént és tápanyagokat, hogy még kitartson, addig a pontig, míg már valóban visszafordíthatatlan károsodás nem történik - még ha a szív újra is indul.

A károsodás előtti időszak azonban elhúzódhat, elhúzható, gyógykészítmények és bizonyos körülmények hatására - akár napokig is.

3. A bőrsejtek növekedése: még egy funkciója a távozó testnek, amely nem szűnik meg azonnal. Míg a vérellátás hiánya az agyat megöli, nem mindennel van ez így. Bizonyos sejtek nem igényelnek állandó "törődést", a bőrsejtek, melyek egyébként is zordabb körülményeknek vannak kitéve életünk során, még napokig élhetnek.

4. A vizelés: azt hinnénk, hogy önkéntes funkció. De nem teljesen, ugyanis az agy bizonyos területe mindig felelős ezért: ugyanaz a terület, amely szerepet játszik a légzés és a szívverés szabályozásában. Ugye ismerős, hogy ha valaki nagyon részeg, önkéntelenül is bevizel? S bár a halál az izmokat is megmerevíti, ez nem történik meg mindjárt. Rögtön a halált követően az izmok ellazulnak, ez pedig ürítést eredményez azután, hogy meghaltunk.

5. A szellentés ugyanezen elv alapján működik a halál után: a test ellazítja bizonyos izmait, és az odabent termelődő gáz kiszabadul. Ez órákkal a halál után megtörténhet.

6. Az emésztés: a belekben levő baktériumok nem pusztulnak el, csak mert mi meghaltunk. S bár közülük sok parazita, olyan is sok van, amely segíti az emésztést, és helyettünk megcsinálja a tennivaló nagy részét.

7. Az erekció és az ejakuláció: a szív már nem pumpál vért a szervezetünkben, az izmok ellazulnak, de ez nem tart örökké. Az izomsejtek bizonyos típusai a kalcium ionok hatására aktiválódnak. A halál után a membránok átjárhatóbbak lesznek a kalcium számára, a sejtek pedig nem fektetnek akkora energiát az ionok kitaszításába, így az izmok összehúzódnak. Ez akár ejakulációhoz is vezethet.

8. Izommozgások: noha az agy halott, az idegrendszer egyéb területei még aktívak lehetnek. A nővérek beszámolnak olykor reflex-mozdulatokról, ami azt jelenti, hogy az idegek nem az agynak küldenek jeleket, hanem a gerincvelőnek. Ez izomrángáshoz és görcshöz is vezethet. Van, aki csekély mellkasmozgást is látott már a halott betegeknél.

9. Hangok: mivel annyi baktériumot hordozunk testünkben, a gáz felhalmozódik benne. Több útja is van annak, hogyan távozik. Megtörténhet, hogy a légcsövön keresztül: a halott testből tehát furcsa zajok jöhetnek. Az orvosok, nővérek nyögésről, "nyikorgásról" számolnak be.

10. Szülés?! Jól olvastuk. Azokban az időkben, amikor nem voltak megfelelőek a higiéniai körülmények és az emberek hullottak, mint a legyek, számos nő halt meg a terhessége alatt. Olykor túlságosan hideg volt ahhoz, hogy eltemessék őket.

Ekkoriban terjedt el a "koporsós szülés" fogalma. A testben levő gázok a puha hússal kombinálva arra késztették a magzatot, hogy kikerüljön a halott testből. A szervezet úgymond "kidobta" magából. Ezek az esetek ritkák voltak, és sok szóbeszédet okoztak, de dokumentálva lettek.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.