Jósok és látók az új randiguruk?

Tényleg igazat mondanak a jósok?

Vajon a modern kori jósok és látók a kétségbeesett, magányos emberek új megmentői, vagy csupán hamis remények szállítói?

2011.08.30 19:00ma.hu

Különös élményekkel gazdagodhat az ember lánya, ha egyszercsak azt veszi észre, barátnőit olyan történetek hozzák lázba, amelyek még meg sem történtek.

Hónapok óta nem hallott például egyikükről, aki egyszercsak - többedmagával - meghívja egy kis baráti csevejre magához. Izgatottan újságolja, hogy férfi van a dologban. A lányok örülnek, végre! Hiszen elvált, az utóbbi időben csak rosszul sikerült kapcsolatok tarkították az életét, és egyedül élt. A barátnő elsorolja, kicsoda az illető, mivel foglalkozik, milyen a családi állapota.

Amikor azonban kiderül, az álompasival csak következő nyáron fog találkozni, a dolog kezd érdekes lenni. A nagy örömhírt ugyanis a jósa közölte a hölggyel, ő pedig elhiszi neki.

Természetesen az önbeteljesítő jóslat igen hatékonyan működhet. Ha valaki elhitet valamit magával, és úgy is viselkedik, mintha az már megtörtént volna, a dolog könnyen valósággá válhat.

Ezt leszámítva azonban egy új tanulmány kimutatta: a nők kétszer akkora gyakorisággal látogatnak el jósokhoz, látókhoz, mint a férfiak, hogy megtudják a jövőjüket.

Intelligens, széles látókörű hölgyek is szép számmal keresik fel őket. Van, aki egy megerősítésre, bizonyosságra vágyik, hogy minden jóra fordul majd, mert nagyon maga alatt van. Már a remény is jobb közérzetet ad számára.

Ha olyat hall, hogy a nagy Ő hamarosan felbukkan az életében, kétségbeesése nagy eséllyel alábbhagy. Kissé megnyugszik, és átvált egy olyan lelkiállapotba, hogy már a jót kezdi várni, és nem jelenlegi helyzetén kesereg. Abbahagyja a kétségbeesett "vadászatot", mert úgy érzi, az igazi úgyis betoppan, a boldog befejezés tehát garantált.

Van valami ellenállhatatlan abban, ha jóshoz megy az ember: előszöris az, hogy ő - mindaddig, amíg le nem jár a "rendelési idő" - rólunk beszél. Az ember szeret magáról hallani. Kicsit olyan, mint elmenni egy pszichológushoz, de dráma, kemény igazságok és konfrontáció nélkül.

Nem csoda, hogy sokan nem tudnak ellenállni - ráadásul még lehetséges jövőképet is kapnak. Dr. Brian Beckham kapcsolatszakértő szerint a fő ok, amiért az egyedülálló nők jósokhoz mennek, az, hogy szeretnének valami jobb dologban hinni, mint amit maguktól elképzelnek.

Szeretnék tudni, hogy életvezetésük és döntéseik valóban oda vezetnek, hogy a nagy Ő is betoppan az életükbe, méghozzá nem is olyan sokára.

Ha az ember a jóst vagy a látót megbízhatónak tartja - a dolgok többsége, amit mondott, eddig már meg is valósult - hajlamos arra, hogy feltétel nélkül elhiggye, amit mond.

A boldog jövőkép nyugodttá teszi és nem aggodalmaskodik feleslegesen, nem kifejezetten "vadászni" megy egy-egy rendezvényre, eseményre, bulira. A relaxált állapottal pedig hozzá is járulhat ahhoz, hogy valóban bevonzza a megfelelő társat.

Dr. Beckham szerint ugyanakkor az embernek magának kell tudnia, mit szeretne, mit akar az életében. Saját élete alakítását nem kell hogy befolyásolja, mit mondanak neki. Ahogyan azt sem, ha ő pontosan tudja, milyen partnert szeretne.

A téma határozottan megosztó, sokan egyáltalán nem hisznek benne. Annyi bizonyos, hogy száz százalékig nem szabad elhinni semmit, ám egy pozitív jövőkép előrevetítése mindenképpen hozzájárulhat ahhoz, hogy az ember maga is elhiggye azt és dolgozzon érte - csak azáltal, hogy hisz benne.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.