Kapcsoljuk ki a zenét, ha fogyni akarunk?

Kis esti zene, és szaladnak fel a kilók!

Ha fogyni akarunk, zárjuk el a zenét! Butaságnak hangzik? Pedig nem az, ugyanis esténként a zenehallgatásnak is lehetnek ugyanolyan hatásai, mint a tévézésnek...

2011.08.17 14:40ma.hu

Mint arról bizonyára már hallottunk: ha elvonjuk a figyelmünket az evésről, nagyobb az esélye, hogy sokkal többet eszünk. Amennyiben nem az ételre koncentrálunk, képesek vagyunk csak úgy lapátolni befelé a falatokat - számolatlanul.

Tipikus esete ennek a tévé előtti étkezés. Sajnos, sok családban még a konyha is fel van szerelve tévével, vagy gyakori, hogy televíziózás közben költik el este a vacsorát.

Természetesen, ha egy jó film közben szeretnénk elfogyasztani az ételt, és már nem volt időnk előtte megvacsorázni, néha nem rossz ez - de ha rendszert csinálunk belőle, sajnos felszaladhatnak a nem kívánt kilók. Ír kutatók szerint ugyanígy van ez a zenehallgatással is vacsora közben.

Nagyon hangulatos, de lényegében ugyanoda vezet: a zene, főleg a hangosabb, hat az érzelmekre, és arra is koncentrálunk, eközben pedig el is felejtjük konstatálni, hogy már eleget ettünk.

A teltség érzetet figyelmen kívül hagyjuk, és eszünk tovább - véli Nanette Stroebele a denveri Colorado Egyetemről, aki sokat foglalkozott a zene és az étvágy összefüggésével.

Megállapítást nyert az is, hogy a gyors zene növeli a rágás intenzitását, azaz rövidebb idő alatt több ételt is elfogyaszthatunk. Ám a lassú és nyugodt zene sem sokkal jobb. Arra készteti az evőt, hogy hosszabb ideig időzzön az étkezéssel és több alkoholt is iszik.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.